A Jobbik parlamenti eseti bizottság felállítását kezdeményezte, hogy a 2006. őszi izraeli fegyveres erők jelenlétére vonatkozó állítások valóságtartalmáról a közvélemény megbizonyosodhasson. Amennyiben a WikiLeaks-levélben hivatkozott hírszerző cég állításai igaznak bizonyulnak, úgy hazánk szuverenitását súlyosan sértő idegen beavatkozásról beszélhetünk - írja közleményében Mirkóczki Ádám és Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselői.
Ki kell vizsgálni azt is - szorgalmazzák a képviselők -, hogy az izraeli jelenlétre mely állami szerv, illetve személy adott felhatalmazást, illetve hogy az esetleges engedélyezést a jogszabályok lehetővé tették-e. 2006 őszén a Gyurcsány-kormány és a belügyi szervek vezetői a gyülekezési jogot, az egyesülési jogot, a véleménynyilvánítás szabadságát bizonyítottan súlyosan megsértették. Kérdés, hogy azt esetlegesen egy idegen állam aktív támogatása mellett hajtották-e végre.
Ha kétséget kizáróan beigazolódik, hogy az idegen fegyveres erők 2006 őszén kormányzati engedéllyel tartózkodtak hazánk területén, esetleg a brutális rendőrségi cselekményekben is részt vettek, úgy az a Jobbik szerint megalapozza a Gyurcsány-kormány egyes tagjainak büntetőjogi felelősségét, illetve a hazaárulás bűntettének gyanúját is.
A nemzeti ellenzék pártja szerint a 2006 őszét feltáró, lefolytatott és lezárt eljárásokat a bizottság által feltárt új információk fényében szintén újra meg kell majd vizsgálni.
Kapcsolódó: