Kihirdették a győzteseket a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai szakdolgozatokat díjazó pályázatán. Az egyik nyertes a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel volt, aki a Sziget Fesztiválon szerzett tapasztalairól írt.
Orbán Ráhel, a miniszterelnök legidősebb gyereke is a nyertesek között van a Magyar Turizmus Zrt. turisztikai témájú szakdolgozati pályázatán - erősítette meg a sajtóértesülést a Magyar Turizmus Zrt. A cég közleményt is kiadott, ebből kiderül: "az év turisztikai témájú szakdolgozata" pályázatra 12 felsőoktatási intézményből 39 pályamunka érkezett. Április 30-án két kategóriában adtak át díjakat, két pályázó pedig különdíjat kapott.
A miniszterelnök lánya az újszerű témaválasztás kategóriában nyert a Könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatának és versenyképességének elemzése - A Sziget Kulturális és Menedzser Iroda példáján keresztül című dolgozatával. A Magyar Turizmus Zrt. közleménye szerint a dolgozatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból álló széles körű szakmai zsűri értékelte. A nyertesek az anyagi elismerés mellett könyvjutalmat kapnak, de arra a kérdésre, hogy a nyertesek mekkora összeget kaptak, későbbre ígértek választ.
A Magyar Turizmus Zrt. minden évben keresi az év turisztikai témájú szakdolgozatát. A pályázaton az akkreditált hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói, valamint az esti, levelező és posztgraduális képzésben, illetve a távoktatásban részt vevő hallgatók indulhattak államvizsgán eredményesen megvédett turisztikai témájú szakdolgozatukkal. A pályázatra egy-egy felsőoktatási intézmény legfeljebb három értekezést nevezhetett be, amelyből egy pályamű idegen nyelvű is lehet. A témaválasztást a Magyar Turizmus Zrt. a hallgatókra bízza, csupán egy feltétel van, hogy a dolgozat közvetlenül vagy közvetve kapcsolódjon a turisztikához.
Orbán Ráhel a Sziget Szervezőirodánál töltötte a nyári gyakorlatát, a Volt fesztiválon ő volt az egyik szervezője az Európa Kempingnek.
Frissítés: A konzulensétől kapott díjat Orbán Ráhel
Kedden délután nyilvánosságra hozták Orbán Ráhel szakdolgozatát, miután kiderült, hogy a Magyar Turizmus Zrt. az ő dolgozatát találta az egyik legjobbnak a 2012-ben keletkezett turisztikai témájú szakdolgozatok közül. A miniszterelnök lánya a dolgozatában 68 oldalon át vizsgálja a könnyűzenei fesztiválok szervezési és versenyképességi kérdéseit. A díjat a saját konzulense adta át neki.
Orbán Ráhel kedden délután nyilvánosságra hozta szakdolgozatát (pdf) a Budapesti Corvinus Egyetem szakdolgozatokat gyűjtő oldalán, miután kiderült, hogy ő nyerte a Magyar Turizmus Zrt. által kiírt "Az év turisztikai témájú szakdolgozata, 2012" első díját az újszerű témaválasztás kategóriában. A miniszterelnök lánya a Sziget Kulturális Menedzser Iroda példáján keresztül 68 oldalon elemzi a könnyűzenei fesztiválok szervezeti folyamatait és versenyképességi kérdéseit.
A szakdolgozatot 2012-ben készítette a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdaságtudományi Kar gazdaságföldrajz tanszékén. Orbán Ráhel konzulense dr. Nemes Andrea volt, aki egyrészről egyetemi docensként dolgozik a Corvinuson, másrészt a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikai főosztályvezetőjeként ő volt az, aki átadta a Magyar Turizmus Zrt. díjait. A díjakról a Magyar Turizmus Zrt. és az NGM Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztályának munkatársai döntöttek.
A dolgozat bevezetésében Orbán Ráhel definiálja a fesztivál fogalmát, majd egy kis fesztiváltörténettel vezeti rá az olvasót a Sziget Iroda szervezeti és versenyképességi kérdéseire. A szerző részletesen ír arról, hogyan lehet a versenyképességet vizsgálni egy könnyűzenei fesztivál esetében, milyen döntési mechanizmusok segítségével épül fel egy fesztivál, és milyen egyéb tervezési feladatok szükségesek a sikeres működtetéshez.
A dolgozathoz több interjút is készített a szerző a Sziget Iroda vezetőivel, és számos hazai és külföldi irodalmat feldolgozott a munkához.
A dolgozat konklúziója röviden annyi, hogy a sikeres fesztiválszervezéshez nagyon sok pénz kell, mert attól függ, hogy egy fesztivál milyen előadókat tud meghívni, milyen kommunikációs tevékenységet tud végezni vagy milyen munkatársakat tud alkalmazni. Pénz terén azonban a Sziget nem tud versenyezni a nyugat-európai fesztiválokkal - írja Orbán Ráhel - ráadásul egy "fesztivált számos, irányíthatatlan külső tényező befolyásol, amelyek leküzdésére a kreativitást és a rafináltságot kell segítségül hívni".
Szerinte egy sikeres és jól működő fesztivál működtetéséhez kitartás és kompromisszumkészség szükséges, hogy az energiákat ne kilátástalan küzdelmekbe fektessék, hanem a megoldások keresésébe.
(Origó nyomán)