A pártot választani tudó biztos szavazók között a válaszadók 48 százaléka támogatná a kormánypártokat, míg az ellenzéki oldalon a Jobbik örvend vezető pozíciónak (21 százalékos támogatottsággal), majd a szocialisták következnek 15 százalékkal – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből.
A teljes népességen belül a felmérés szerint még őrzi előnyét a Fidesz–KDNP (24 százalék). Az ellenzéki oldalon az MSZP (8 százalék) és az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség (7 százalék) közel azonos támogatottsággal bír, azonban e két baloldali formáció együttes támogatottsága is messze elmarad a kormánypártokétól. Az ellenzéki oldalon relatív többséget tudhat maga mögött a Jobbik (11 százalékos támogatottsági mutatóval). Továbbra is magas azon választók száma, akik nem vennének részt egy jövő vasárnapi voksoláson (14,8 százalék), illetve akik az úgynevezett bizonytalanok közé sorolhatók („nem tudja”: 18,7 százalék), de nem hagyható figyelmen kívül a válaszadást megtagadók csoportja sem (14,8 százalék).

A pártot választani tudó biztos szavazók között is jelentős a Fidesz–KDNP előnye. Ebben a körben a válaszadók 48 százaléka támogatná a kormánypártokat, míg az ellenzéki oldalon – ha külön-külön vizsgáljuk az egyes szereplőket – a Jobbik örvend vezető pozíciónak (21 százalékos támogatottsággal), majd a szocialisták következnek 15 százalékkal. Az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért választási szövetség 12 százalékkal szorosan az MSZP nyomában van, a Lehet Más a Politika (LMP) 2 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A Gyurcsány Ferenc volt kormányfő vezette Demokratikus Koalíció (DK) jelenleg 1 százalékon áll, s ugyancsak 1 százalékra tehető azon pártot választani tudó biztos szavazók köre, akik a felsoroltakon túl egyéb pártot neveztek meg.

(MNO nyomán)