A kormány eddig három programban több mint 320 ezer devizahitelesnek nyújtott valamilyen segítséget, de a segítségnyújtás eszközeit tekintve lényegében kimerítette a lehetőségeket - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a TV2 Mokka című műsorában, szerdán.
Az államtitkár emlékeztetett: 170 ezren éltek a végtörlesztés lehetőségével, 140 ezren jelentkeztek eddig az árfolyamgátba, míg mások forintosították devizahiteleiket.
Cséfalvay Zoltán az újabb kezdeményezés lehetőségét firtató kérdésre elmondta: minden fajta, a devizahitelesek megsegítését célzó intézkedésnek költségvetési vonzata van.
Az államtitkár szerint "nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni" abból, hogy a gazdasági tárca kedden kiadott adatai szerint az év első négy hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya már az éves előirányzat 60 százalékát tette ki.
Úgy fogalmazott: a költségvetés lefutása orrnehéz, tehát év elején több a kiadása, és az évközi hiányszint függ attól is, hogy mikor teljesülnek egyes adóbevételek. Az államnak mindig vannak külön, egyszeri kiadásai is - tette hozzá.
(MTI)