Vona Gábor Facebook-bejegyzésében ismerteti, hogy a múlt héten egy moszkvai meghívásnak tett eleget. Alekszandr Dugin professzor, a Lomonoszov Egyetem tanára kérte fel egy előadásra Oroszország és Európa kérdéskörben.
A professzor korábban Putyin elnök tanácsadója volt, ma a Duma elnökének a geopolitikai tanácsadója. Vona találkozott és tárgyalt Ivan Dmitrijevics Gracsovval, az orosz parlament energiapolitikai bizottságának elnökével, Vaszilij Taraszjukkal, e bizottság alelnökével, aki az orosz-magyar baráti csoport alelnöke is. Beszélt Leonyid Ivanovics Kalasnyikovval, a külügyi bizottság alelnökével, két kormánypárti képviselővel, Jevgenyij Fedorovval és Anton Vasziljevics Romanovval, valamint Alekszej Anatoljevics Sztarikovval, az orosz gázipari szövetség alelnökével.
Vona Gábor és az orosz partnerek tárgyalásának témáját főképpen az energetika, a két ország gazdasági kapcsolatai, a lehetséges magyar export és az Unió válsága szolgáltatták. Ezen találkozók után a Lomonoszov Egyetem szociológia tanszékén tartott előadást a pártelnök.
Az előadásban Vona Amerikát Európa torzszülöttjének, az EU-t pedig Európa árulójának nevezte. Szerinte Oroszország sokkal inkább Európa, mint az előbbiek, mert tartja hagyományát, nem a pénz és a tömeg kultúráját vallja. Elmondta, az újkorban a beteg Európa hódította meg az újvilágot, hogy enyhítse problémáit, most pedig a beteg Amerika hódítja meg Európát saját válságának enyhítése miatt.
A pártelnök szerint nem szabad feladni az országoknak saját történelmét és nemzeti értékeit, csak így lehet Európában gondolkodni. Oroszországnak az lenne a szerepe Vona Gábor szerint, hogy ellensúlyozza az amerikanizálódást. Elmondta, hogy az EU ígéretei csak hazugságok voltak, nagyobb szabadság nem lett, helyette elvették piacainkat, gyárainkat, üzemeinket, a polcokra pedig ócska nyugati termékek kerültek.
Vona szerint Magyarországnak választania kell majd éveken belül, hogy az EU-val tart, csatlakozik a formálódó Eurázsiai Unióhoz, vagy független próbál maradni.
Vona Gábor szerint a moszkvai út komoly áttörés, mert az orosz vezetők a Jobbikot partnernek tekintik, ez egyértelművé vált. Elmondták, hogy olvassák a pártról terjengő sajtóhíreket, de mivel ismerik a sajtó működését, nem ez alapján viszonyulnak hozzá. A lényeg számukra az, hogy a párt milyen külpolitikát folytat, a belpolitikánkba pedig nem avatkoznak bele. „Egyet megint léptünk előre…” – írja a Jobbik elnöke.