Szegénynek semmi köze a történethez,
csak illusztrációnak használjuk
A zsidóknak nem szabadna a holokauszt áldozataival kalmárkodni és fegyverként használni azokat, aki ma gyilkosokra és áldozatokra osztja a magyar nemzetet, az a hitleri téboly örököse, éppúgy politikai nyereségvágyból hazudozik, mint a náci propaganda - írja egy zsidó, s bár a számmisztikájától nem vagyunk elragadtatva, azért közszemlére tesszük levelét. Remélhetőleg megszívlelik fajtestvérei.

Én mint zsidó tisztelettel kérnék mindenkit, hogy a soá hatmillió áldozatára emlékezzünk. Emlékezzünk különösen a hatszázezer magyar zsidóra, akiknek kiirtása el nem múló seb a nemzet testén.

Én mint zsidó tisztelettel kérnék mindenkit, hogy ne kovácsoljon fegyvert halottakból. Gyászoljunk együtt, de ne kalmárkodjon senki az áldozatokkal. Megbocsáthatatlan, éppen a népirtókra emlékeztető viselkedés bûnösökre és áldozatokra osztani a ma élő magyarokat a hatvanhárom évvel ezelőtt történtek miatt. Mutatis mutandis a hitleri őrület folytatása. Akkor azt mondták, hogy a szegények ínsége a zsidó kizsákmányolók bûne, amely hazugság nem volt más, mint politikai nyereségvágyból elkövetett néphülyítés.

Aki ma gyilkosokra és áldozatokra osztja a magyar nemzetet, az a hitleri téboly örököse, éppúgy politikai nyereségvágyból hazudozik, mint a náci propaganda.

Én mint zsidó tisztelettel kérném a mai történettudományt, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba. Oldjunk fel egy ellentétet! Milyen bonyolult folyamatok vezettek oda, hogy Magyarországra jött bujdosni Hitler elől a legtöbb zsidó, aztán innen indult a legtöbb halálmenet, és végül itt maradt a legtöbb túlélő.

Én mint zsidó tisztelettel kérnék mindenkit, hogy lássuk meg a jó példákat. Ha már a kommunista évtizedek alatt elmaradt a gyászmunka, legalább most vessük bele magunkat teljes szívvel a tartozás törlesztésébe. Köszönjük meg Orbán Viktor kormányának a holokauszt emléknapot, a Páva utca emlékhelyet.

Kiemelt köszönet illeti Szita Szabolcs történészt azért a nemes munkáért, amellyel a zsidó-magyar közösségtudatot építi! Mûveiért, amelyek bemutatják a zsidómentő magyarságot, amelyek eleddig talán a legtöbbet adtak azért, hogy sematikus képek helyett emberhez méltó érzések ébredjenek az utódokban.

Az elmúlt években olyan árokásó politikát folytattak az erőben lévők, amely igencsak hasonlított a harmincas évekre. Legyen a holokauszt emléknap alkalom arra, hogy a kirekesztő indulatok terjesztőit, a gyûlöletszítókat lélekben kezdje el kiközösíteni magából a nemzet.

Adja meg nékünk a Fennvaló, hogy fölismerjük azokat, akik alantas haszonszerzési céllal szítják az ellenségeskedést magyar és magyar között!

Nyiri János - Gondola