Orbán Viktor miniszterelnök a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával bízta meg Kerényi Imrét, aki a cél érdekében nem fukarkodott az adófizetők pénzével: ötletei megvalósítására eddig 400 millió forint ment el. Az alapötlet egyébként nem lett volna rossz, csak nem egy tömeges cigány-magyar esküvőkről ábrándozó, MSZMP-s-chartás idiótára kellett volna bízni.
Kerényi Imre két éve lett miniszterelnöki megbízott. Orbán Viktor 2011 májusában bízta meg "a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok" ellátásával.
Kerényi e feladatkör keretében eddig két projektet valósított meg: az egyik az alaptörvény népszerűsítése volt, a másik pedig a Nemzeti Könyvtár sorozat elindítása. A két projekt számítások szerint az adófizetőknek mintegy 400 millió forintba került. (Ez az összeg lehet magasabb, a számítás a nyilvános információk alapján történt, így elképzelhető, hogy néhány tétel kimaradt.)
Az alaptörvény népszerűsítése - 100 millió forint
Kerényi a munkát az új alkotmány népszerűsítésével kezdte. Ennek keretében első körben festményeket rendelt a hivatalos állami díszkiadáshoz. A vitatott művészi értékű, összesen 13 darab képre a miniszterelnöki megbízott összesen 20 millió forintot költött el.
A festmények rendben elkészültek, így ezután Kerényi nekiláthatott az alaptörvény díszkiadásának megvalósításához. A díszkiadásból tavaly áprilisig 3700 darabot készítettek el, az előállításra, szállításra pedig bruttó 26 millió forintot költöttek.
Kerényi itt nem állt meg, sőt, a díszkiadás mellé a diákoknak zsebfüzeteket is készítettek. A Nemzeti Hitvallás, illetve a Magyarország Alaptörvénye zsebfüzeteket összesen bruttó 18,5 millió forintért küldte ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az általános iskolások részére.
Kerényi az Alaptörvényt Ipadre is optimalizáltatta, erre 6 millió forintot költött, arra a kiállításra pedig, amelyen az alaptörvényes festményeket mutatták be, ki tudja, mennyit. A kiállítás pontos költségvetése nem ismert, a HVG szerint 30-35 millió forintba kerülhetett.
Nemzeti Könyvtár sorozat - 300 millió forint
Kerényi második nagy projektje a Nemzeti Könyvtár sorozat elindítása volt. A projekt keretében a tervek szerint összesen 24 kötetet jelentetnének meg.
Az állam 300 millió forintot adott a megvalósításra, amelynek első fejezetét meglehetősen botrányosan vezényelte le a miniszterelnöki megbízott. Kerényi ugyanis nem rendezte a jogokat, ehelyett kérés és engedély nélkül adták ki többek közt Márai Sándor, Weöres Sándor és Szabó Magda műveit. Így ezek kalózkiadásnak minősülnek.
Lista Kerényi projektjeiről
Nemzeti Könyvtár sorozat - 300 millió forint
Kerényi-kiállítás - 30-35 millió forint
Festmények az alkotmányba - 20 millió forint
Kerényi-féle díszalkotmány - 26 millió forint
Zsebfüzetek - 18,5 millió forint
Alaptörvény díszkiadásának Ipadre optimalizálása: 6 millió forint
(Hír24 nyomán)