Veszélyhelyzetet rendelt el déltől a kormány - jelentette be a miniszterelnök kedden a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság ülése után. Átcsoportosítják a szakembereket az árvíz által fenyegetett területekre.
Orbán Viktor közölte, hogy költségvetési források rendelkezésre állnak a védekezésre. 8 ezer katonát, 1400 vízügyest, 8 ezer katasztrófavédelmi szakembert mozgósítottak, és 3600 rendőrt is részt vesz a védekezésben, de ez utóbbi nem mehet a közbiztonság rovására.
Orbán Viktor az Ausztriától kapott adatok alapján elmondta, hogy történelmi vízállás várható a Dunán, elhúzódó védekezésre kell berendezkedni. Óriási víztömeg érkezik, amely holnap lép be az ország területére, ezért a legnehezebb időszak a hétvégén várható. A kormányfő ugyanakkor reális esélyt lát arra, hogy sikerül a medrében tartani a vizet.
A miniszterelnök együttműködést kért az állampolgároktól. Mint mondta, előfordulhat, hogy egész településeket kell kitelepíteni, ha ez megtörténne, együtt kell működni a szakemberekkel. A miniszterelnök arra is megkérte a veszélyeztetett települések lakóit, hogy segítsenek a védekezési munkálatokban.
(InfoRádió)