Hazudtak, és lebuktak. Ismét. Történt szeretett városomban, hogy a város vezetői belekezdtek egy hatalmas belvárosi rehabilitációba. Mutogattak gyönyörű terveket, képeket a lakosoknak, akik nagyon örültek, hogy megváltozik a belváros látképe. Én is alig vártam már, hogy lássam a változást, és együtt sétáljak a családommal a felújított Kossuth utcán. De egyik délután különös dologra lettem figyelmes séta közben. A lerakandó térkövek kalodákban voltak elhelyezve, az egyiken észrevettem egy cetlit. Az állt rajta: Made in China.
Zoom
A derék Fidesz-KDNP-városvezetés nem a hazait, sőt nem is a veszprémi térkőgyártással foglalkozó céget bízta meg a térkő leszállításával, hanem egy osztrák céget, amely azonban kínai térkövet adott el nekünk. Így az adófizetők pénze egy osztrák cégen keresztül kínai zsebekbe vándorol. Nesze neked nagy nemzeti ügyek kormánya és városvezetése!
Barabás Árpádot is szépen palira vették és átejtették. Városunk polgármestere, Porga Gyula (aki civilben Navracsics Tibor helyi mindenese, ügyintézője) pedig csak sajnálni tudja. Ennyire futja, sajnálni és elrendelni egy belső vizsgálatot. A vizsgálat eredménye már előre borítékolható, nem találnak felelőst, vagy, ha igen, akkor megússza egy figyelmeztetéssel.
Barabás Árpád bemutatta a tervezőknek, illetékeseknek, hogy ő tud olyan térkövet gyártani, mint amilyet a tervező kért. Húzták-halasztották az ügyet, válaszra sem méltatták a cégvezetőt. De a hazai nem kellett.
Többször is elhangzott a városvezetés részéről, hogy a hazai cégeket, kivitelezőket támogatja. De kiderült, hogy hazudtak. Hazudtak, és lebuktak. Ismét.
Jogos-e ilyenkor az első gondolat: talán ezért valaki megtömte a helyi Fidesz-KDNP kasszáját? Lehetséges, mert a KDNP nemrég vett irodát Veszprém belvárosában...
Veszprémi Hazafi
(Bővebben itt lehet olvasni az esetről.)
Frissítés: Néhol ráadásul ilyen a munka minősége
Zoom
(Olvasónktól)
2. frissítés: Közterekre, erős igénybevételre kifejezetten nem ajánlott a kínai gránit
Mostanság az járja, hogy a "nemzeti" kormány holdudvarából kikerülő kivitelező cégek igyekeznek a legtöbbet megspórolni nemcsak a munkaerőn, hanem a felhasznált alapanyagokon is.
Ez a veszprémi eset nem egyedi, ugyanezzel a Kínából származó gránitlap termékkel burkolják Székesfehérvár főutcáját is. Hatalmas hasznot hoz a kivitelezés során a kínai gránit felhasználása, mivel akár fele áron is beszerezhető, mint mondjuk az olasz gránit. Bevált módszer még, hogy az átszámlázással akár a 27% áfát is be tudják nyelni mint hasznot. Ezekből a plusz pénzekből és a túlárazott kivitelezői díjakból egy kivitelezésen akár 100-150 százalékos haszon is lehet, ebből él meg a holdudvar, illetve tudnak visszaosztani.
Többnyire Kína Xiamen tartományából származó gránitról érdemes tudni, hogy sokkal gyengébb a minősége, mint mondjuk az olasz gránitnak. Közterekre, erős igénybevételre kifejezetten nem ajánlott, mert gyorsan törik, reped és felfagy. Nem nehéz kitalálni, hogy talán ez is az egyik előnye azok szemében, akik az állami megrendelésekből és a közpénzekből élnek. Európa jobban működő országaiban egy közterület kivitelezéséhez felhasznált gránithoz minősítő bizonyítvány kell, abból egyből kiderül a minősége a felhasználásra szánt terméknek, így ott már nemigen lehet ilyen gránitot lerakni. Nálunk - mint látjuk - bátran lerakható, hadd törjön fel pár év alatt, és akkor újból lehet kaszálni a felújítással.
Csak példának: talán sokan hallottak, olvastak róla, hogy a frankfurti reptér 3,5 hektárnyi kínai gránittal burkolt felületei egy év után feltörtek és cserére szorultak.
Üdv,
Tibi
3. frissítés: Egy másik olvasónk képei a fent említett székesfehérvári burkolásról (a kivitelező pedig nem más, mint egy veszprémi cég...):
Zoom
Zoom

4. frissítés: Újabb olvasói levél:
Kedves Szerkesztők!
Friss információként küldöm nektek kiegészítésképpen az alábbiakat.
Ahogy írtam, a "nemzeti" kormány holdudvarából kikerülő kivitelező cégek igyekeznek a legtöbbet megspórolni nemcsak a munkaerőn, hanem a felhasznált alapanyagokon is.
Tegnap (2013. 6. 13) délelőtt a munkaügyi felügyelőség ellenőrzést tartott Székesfehérvár belvárosában az érintett munkaterületen. Az ott dolgozó munkások negyede feketén volt foglakoztatva - állapította meg az ellenőrzés során a hivatal.
Így mennek ezek a dolgok manapság! Kíváncsian várjuk, hogy milyen szankciókat rendelnek el az érintett „közeli” cégek ellen...