6. frissítés: A gárdisták a katasztrófavédelemmel együtt dolgoznak
A gárdisták az egész ország területén a gátakon dolgoznak. Mészáros István, az Új Magyar Gárda főkapitánya Dunaszentpálon vett részt bajtársaival az árvíz elleni védelmi munkákban.
Gyöngyösi: Most látszik, hogy a magyarok össze tudnak fogni
Győrben az áradás miatt folyamatosan megfeszítetten kell dolgozni. Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője is a gátakon munkálkodott.
Több mint 100 jobbikos vett rész Tahitótfaluban, az egyik legveszélyeztetettebb település védelmi munkálataiban. Z. Kárpát Dániel és Szilágyi György szerint is most mindenkinek a gátakon a helye.
5. frissítés (17:28): Vona Gábor, Novák Előd és Murányi Levente is a gáton dolgozik
A Jobbik elnöke és két alelnöke is természetesen kiveszi a részét az árvízi védekezésből. Most éppen Szentendrét mentik, de ahol baj van, oda mennek.
4. frissítés: (16:24): Azonnali segítséget kér a Bács-Kiskun megyei Solt gátépítéshez
Solt közelében 4 kilométeres szakaszon kell összekötni a felépített védelmi gátat, 50-100 főre van szükség, elsősorban a környező megyékből várják a jelentkezőket. A feladat homokzsák töltés és pakolás, gumicsizma nem kell, erős félcipő vagy bakancs javasolt a terepre.
Nagyon várják az erősítést, mert a helyszínen dolgozók már fáradtak. Előreláthatólag szombaton és vasárnap is szükség lesz munkás kezekre.
Kapcsolattartók a helyszínen:
Suhajda Krisztián, jobbikos országgyűlési képviselő, 70/457-0932
Szűcs Imre, választókerületi szervező, 70/984-1844; 30/332-1197
Átszakadt a gát - 140 fős erősítés érkezett Tahitótfaluba a Jobbiktól
Tahitótfaluban átszakadt a gát, a 11-es főutat lezárták. 140 jobbikos aktivista indult a helyszínre Szilágyi György jobbikos képviselő és Koncz Szilvia választókerületi szervező vezetésével.
A 25 személygépkocsiból álló konvoj motoros rendőrök felvezetésével közelítette meg a települést. A rendőrök 5 autós csapatokban vezetik át őket a vízzel borított útszakaszokon Tahitótfalura, ahol azonnal megkezdik a védekezési munkálatokat - számol be Szabó Gábor pártigazgató.
3. frissítés (16:15): Egyelőre nem engednek be újabb csoportokat Győrújfaluba
Elegendő az önkéntes Győrújfalun, így egyelőre nem engednek be újabb csoportokat az árvíz által leginkább veszélyeztetett szigetközi településre.
Dobos Viktória hadnagy , a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton délután az MTI-vel közölte: emberből is, élelmiszerből is van elég helyben, ezért nem engednek be újabb segítőket a pénteken este kiürített, azóta lezárt másfél ezres településre.
2. frissítés (15:27): Az N1TV kommentár nélküli összeállítása a Budapesten rekordvízállást elérő Dunáról
Budapesten hétfőre várják a tetőzést, a Margit hídnál a felső rakparton is elkezdték a munkálatokat.
Frissítés (11:45): Sürgős erősítést kérnek Győr, Bácsa városrészére homokzsákok töltéséhez
Ismét kritikus a helyzet, a gátak megerősítéséhez újabb homokzsákokra van szükség, ezek töltéséhez várják a segítő kezeket. Győr-Bácsa az elosztóközpont, innen látják el a környező településeket, valamint vészhelyzet esetén innen indulnak a csapatok a helyszínekre.
Kontakt személy Győr-Bácsán: Haba Vilmos, a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei alelnöke, 70/426-3792; 70/371-8791
Kapcsolattartó a szigetközi településeken: Magyar Zoltán, jobbikos országgyűlési képviselő, 70/664-4956
Korábban írtuk: Mindenki a gátra!
Az előző napok krónikája itt olvasható: Jobbik: Mindenki a gátakra!
A Jobbik országosan mozgósítja a párt 13 ezer fős tagságát az árvízi védelem segítésére, valamint a párt költségvetéséből 10 millió forintot is elkülönítettek erre a célra - jelentette be az országos elnökség szerdai döntését Volner János alelnök.
A rekordméretű dunai árvíz közeledtével arra szólítják fel a párt tagságát és szimpatizánsait, hogy az állami szervekkel együttműködve mindent tegyenek meg a települések és vagyontárgyak megvédése érdekében.
Volner János kiemelte, ennek érdekében a Jobbik majdnem 100 ezres látogatottságú Facebook-profilja is átalakul tájékoztató, közvetítő honlappá, amely így a védekezés megszervezésében próbál segíteni.
Hozzátette, a párt tagsága és a szimpatizánsok mellett a Jobbik politikusai, valamint szervezési tapasztalata, infrastruktúrája is a védekezési munkálatokat segíti az árhullám elvonulásáig.
A párt árvízvédelmi központja mind a segítséget kérők, mind a segíteni szándékozó önkéntesek jelentkezését várja.
A segélyvonal telefonszámai: 70/372-4662, 70/371-7976, 70/372-4807, 70/371-9274
Győrben már a kertek alatt van a Duna
Győrben egyre emelkedik a Duna vízszintje. A munkálatok folyamatosan zajlanak, a környékbeli települések gátjai egyre nagyobb nyomásnak vannak kitéve.
Katasztrófaturisták és helyiek sétálgatnak az áradó Duna mellett Győrben. Az árvízvédelmi munkálatok jelenleg is zajlanak a városban.
Zoom
Staudt Gábor, Magvasi Adrián és Gaudi-Nagy Tamás Budafokon
Zoom
Gyöngyösi Márton a Szigetközben