Nyilvános ülésen, július 19-én dönt a kassai kerületi bíróság Csatáry László büntetése, az életfogytig tartó szabadságvesztés letöltésének módjáról - közölte az MTI pozsonyi irodájával Marcela Gálová, a kassai kerületi bíróság szóvivője kedden.
A büntetés letöltésének módjával kapcsolatos döntéssel a bíróság többek között arról határozhat, hogy Csatáry Lászlónak melyik büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie a kiszabott büntetést.
A júliusban várható bírósági döntés előzménye, hogy a kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a "népbíróság" 1948-ban Csatáry László ellen "fasiszta megszállás és kollaboráció" miatt hozott halálos ítéletét. A népbíróság eredeti ítéletének átminősítésére azért kerített sort a kassai ítélőtábla, mivel a hatályos szlovák jogrend nem számol halálbüntetéssel, és így az egykori ítélet csak így vált "végrehajthatóvá." (Az persze nem zavarja őket, hogy kommunista bíróság hozott koncepciós eljárásban törvénytelen ítéletet - a szerk.)
A kassai kerületi bíróság által márciusban megváltoztatott ítélet eredetijét a főként "politikai bűncselekményekkel" foglalkozó kassai "népbíróság" hozta. Az 1948. június 8-án, egynapos per során meghozott ítélet "fasiszta megszállás és kollaboráció" bűntettében találta bűnösnek és ítélte halálra Csatáry Lászlót.
Az 1948-ban hozott "népbírósági" ítélet átminősítése ellen Csatáry László panasszal élt a szlovák legfelső bíróságnál, ám a testület áprilisban elutasította a keresetet, arra hivatkozva, hogy azt késve adták be.
Márciusban a kassai kerületi bíróság felszólította Csatáry Lászlót: közölje, kíván-e védőügyvédet választani. "Mivel erre nem került sor, a bíróság jelölt ki számára védőt, és egyidejűleg július 19-re tűzte ki a nyilvános ülés időpontját" - mondta az MTI-nek Marcela Gálová, hozzátéve: az üggyel kapcsolatos esetleges további lépésekről, így Csatáry László kiadatásának esetleges kérelmezéséről is a kassai bíróság hozhat majd döntést.
Kedden a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt nyújtott be vádiratot a Csatáry László ellen indított bűnügyben a Fővárosi Törvényszékhez.
(MTI nyomán)