A holokauszt-hitvilág (no meg persze a talmudi bosszúvágy) különös eseményeket produkál. Osi Sladek "holokauszt-túlélő" néhány hónappal ezelőtt a híradásokból értesült a Csatáry László ellen zajló eljárásról. Mivel 1943-44-ben ő maga is Kassán lakott, gyanút fogott, és rövid kutakodás nyomán minden kétséget kizáróan megállapította: az őt hét esztendős korában kihallgató "arrogáns" rendőrtiszt azonos Csatáry Lászlóval.
A hős túlélő Selma nevű feleségével együtt néhány hónappal ezelőtt meglátogatta Torontóban élő húgát. Ekkor figyelt föl a Csatáry László elleni perről szóló hírre, ami azért tűnt számára különösen érdekesnek, mivel a "soá" idején ő maga is Kassán lakott. A gaz nácik csakis azért nem tudták elgázosítani néhányszor, mert nyolc esztendős korában kicsempészték "Szlovákiából".

Osi Sladek 8 évesen
A most 78 esztendős zsidó 1943 márciusában került Kassára a rokonaihoz. Ekkor egy "fasiszta magyar rendőrtiszt" egy teljes napon át faggatta a hétéves gyereket. Hogy miről, az egyelőre hétpecsétes titok. Látva a Csatáry László elleni eljárásról szóló híradást, a sokat szenvedett holokauszt-túlélő sógora, Peter Miller így szólt: “Hadd keressem meg ennek a fickónak (Csatárynak) a képét a számítógépen!" A Denverben élő zenész sógor pedig 10 perc alatt ráakadt a világhálón egy Csatáry Lászlóról 50 évvel ezelőtt készült fotóra. “Oh, Istenem, ez ismerős arc!“ – kiáltott fel Osi Sladek, aki a "holokauszt" idején történt élményeit felelevenítve korábban gyakran beszélt egy “kis kövér rendőrtisztről". A nevére azonban nem emlékezett, most viszont végre sikerült beazonosítania a “mocskos nácit".
Osi Sladek sohasem volt képes elfelejteni azt a “fölényeskedő", “arrogáns", “tagbaszakadt", “nagy pisztollyal felszerelkezett" rendőrt, aki hetven esztendővel ezelőtt kihallgatta őt - idézte fel. “Félelmetes" élmény volt a számára, de most már legalább tudja, hogy Csatáry László kegyetlenkedett vele. “Azt hittem, mindez már a múlt, és el tudok feledkezni róla, de most hirtelen minden emlék visszatér" – magyarázta Osi Sladek különös felfedezésének okát. Holott nem kellene magyarázkodnia, mert a holokauszt világában gyakran történnek hasonlóan érdekes felfedezések. Osi Sladek alaposságát mutatja, hogy a "holokausztot" valamilyen csoda folytán szintén túlélt két idősebb unokatestvérének a véleményét is kikérte. Ők annak idején szintén Kassán laktak, most azonban Torontóban élnek. És hogy milyenek a véletlenek: mindkét unokatestvér 1943-44 táján találkozott a “tagbaszakadt/kövér", “arrogáns" magyar rendőrtiszttel, aki szerintük is egészen biztosan azonos Csatáry Lászlóval.
Hogy a "holokauszt-túlélő" Osi Sladek és unokatestvérei lesznek-e a Csatáry ellen folyó per koronatanúi, az egyelőre még kérdéses.
Perge Ottó - IJjn.com nyomán