Az Andy Vajna filmügyi kormánybiztos vezette Magyar Nemzeti Filmalap egyik legtitokzatosabb projektjét Goda Krisztina rendező és Divinyi Réka forgatókönyvíró jegyzi. A címe Veszettek, egy az alkotópárossal készült interjúban pedig szóba kerül a Magyar Gárda és "a frusztrált többség". A Heti Válasz a "Home Guard - Gárdafilmet pénzelnek Vajnáék?" címmel számol be a készülő "alkotásról", melyből egyebek mellett az "derül ki", hogy "végzetes döntés", ha egy a bűnözést megelégelő fiatalember csatlakozik egy rendfenntartás céljából létrejött szervezethez.

Goda Krisztina és Divinyi Réka (fotó: Sebestyén László)
A filmesek soha nem csinálnak titkot a vágyaikból, két kézen sem lehetne megszámolni azon tervek számát, amelyek akár csak az elmúlt fél évben szárnyra keltek a sajtóban, s amelyek egy majdan "biztosan elkészülő, nagyszabású magyar filmről" szólnak. Ezzel szemben a Goda Krisztina-Divinyi Réka alkotópáros még akkor sem árult el semmit Kakukkfiók munkacímű projektjükről, amikor az 420 millió forint támogatásban részesült a "Magyar" Nemzeti Filmalaptól.
Most azonban "szerencsére" megtört a jég. Ahogy Goda fogalmaz: "Valóban ellenálltunk eddig a kommunikációs kényszernek, s különben sem tartjuk szerencsésnek arról nyilatkozni, hogy mit szeretnénk csinálni mindaddig, amíg az megvalósíthatóvá nem válik. Emellett tartogat néhány olyan fordulatot a végül Veszettek címre keresztelt filmünk, amelyet nem szeretnénk előre lelőni, mert fontos, hogy a néző a moziban élje át ezeket az izgalmas pillanatokat, és ne a sajtóból értesüljön róluk."
A készülő film történetéről eddig mindössze annyit lehetett tudni, amennyi a brit Screen Daily című szaklapban megjelent. A kétmondatos történetvázlat szerint a film két vidéki fiúról szól, akik egy karizmatikus vezető hatására csatlakoznak valamiféle polgárőrséghez, hogy így küzdjenek a bűnözés ellen. Divinyi Réka a Heti Válasznak elmondta, hogy "a kutatásunk során is azt tapasztaltuk, hogy a kallódó fiatalok közegében nagyon hamar forrpontra jut egy-egy élethelyzet, könnyebben sodródnak végletes döntések felé".
Bár a film angol címe – a Home Guards, azaz polgárőrök – a Magyar Gárdára emlékeztet, Goda szerint "a filmünkben egy meg nem nevezett ifjúsági szervezetről van szó". Ehhez Divinyi hozzáteszi: "Nem dokumentumfilmet tervezünk készíteni a magyar állapotokról, vagy a témát nálunk fűtő Jobbikról."
A Veszettek című film bemutatójának dátuma még kérdéses.
(HVO nyomán)
Kapcsolódó: