Életének 99. évében elhunyt Csatáry László. A férfi ellen háborús bűntettek miatt folytatott eljárást a Zuroff terrorbrigádja által feltüzelt szlovák tolvajállam és "Magyar"ország is, ősszel el is ítélhették volna. Most őt is Képíró Sándor sorsára juttatták a gyilkosok. Az ellene másfél éve tartó eljárás is hozzájárult ahhoz, hogy állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott. A megélhetési nácivadászok örülhetnek, Biszku, Mátsik és a sok ezer, mai napig köztünk élő kommunista hóhér röhöghet a markába.
Zoom
Ősszel két országban is tárgyalásokat tartottak volna Csatáry László ügyében. Az idős férfi ellen a Budapesti Nyomozó Ügyészség június közepén nyújtott be vádiratot háborús bűntett gyanújával.
A volt csendőrparancsnok nyakába azt akarták varrni a megélhetési nácivadászok, hogy - természetesen ő maga - nyújtott segítséget tizenkétezer zsidó begyűjtéséhez, kínzásához és kivégzéséhez. Az itthon indult eljárást a Fővárosi Ítélőtábla egy hónappal ezelőtt felfüggesztette, az indoklás szerint Csatáryt az említett bűncselekményekért egyszer már elmarasztalták. 1948-ban az ún. Szlovákiában halálra ítélték, később ezt életfogytiglanra változtatták.
A Fővárosi Főügyészség fellebbezett, így ősszel újabb tárgyalás várt volna Csatáryra, szeptember 26-án pedig a felvidéki Kassán arról születhetett volna döntés, melyik büntetés-végrehajtási intézetben töltse le az életfogytig tartó büntetését.
Csatáry László azonban a Bors információi szerint szombaton elhunyt. Úgy tudják, az idős férfit régóta belgyógyászati panaszokkal kezelték, az elmúlt napokban ezért volt az egyik fővárosi kórházban. Ráadásul tüdőgyulladást kapott, ezért egy másik kórházba szállították át, ahol azonban a szervezete feladta a harcot.
Utolsó napjaiban is számos helyen felismerték, és megjegyzéseket tettek rá a múltjával kapcsolatban, s az ellene másfél éve tartó eljárás is hozzájárulhatott ahhoz, hogy állapota az elmúlt hónapokban rohamosan romlott.
Csatáry bácsi ügyvédje röviden reagált a megkeresésre.
– A haláleset tényét meg tudom erősíteni – mondta dr. Horváth B. Gábor.
Más forrásból a lap úgy értesült, hogy időközben Kanadában is elkészült egy hivatalos jelentés Csatáry Lászlóról, amely ártatlannak minősítette. A férfi sokáig élt a tengerentúlon, az eljárások során a bűnösségét mindvégig tagadta, állítása szerint csak tolmácsként dolgozott a németeknek.
Zoom
Tavaly áprilisban a Simon Wiesenthal Központ kiadta legfrissebb jelentését a tíz legkeresettebb "náci háborús bűnösről", amelyen Csatáry László Lajos Ladislaus Csizsik-Csatary néven szerepelt. A férfi a kassai gettó parancsnokaként zsidók ezreit deportálhatta Auschwitzba - zengett a hazai és a nemzetközi sajtó Zuroffék vádaskodásaitól.
A munkatábort túlélő, köztudottan szavahihető szemtanúk mindig megbízható visszaemlékezései alapján Csatáry "szadista volt", aki "kutyakorbáccsal verte" a deportálására váró embereket.
Míg az egész nemzetet megnyomorító Biszku Bélának, a Mansfeld Péterre halálos ítéletet kérő ügyésznek, Mátsik Györgynek és a sok-sok ezer kommunista gyilkos hóhérnak jobb dolga sincs, mint luxusnyugdíjukat számolgatni, addig a magyarok legjobbjait küldik halálba a mai napig a zsidó terrorbrigádok.
Frissítés: Csatáry halálával megszűnik Magyarországon az ellene folytatott koncepciós eljárás
Csatáry László halálával Magyarországon megszűnik az eljárás a háborús bűntettel vádolt férfi ellen - közölte Horváth B. Gábor, Csatáry László védője hétfőn az MTI-vel.
Horváth B. Gábor tájékoztatása szerint az elhunyt férfi Kanadában élő családtagjai hamarosan Magyarországra érkeznek.
A Fővárosi Ítélőtábla néhány nappal ezelőtt utasította a felfüggesztett eljárás folytatására a Fővárosi Törvényszéket a háborús bűntettel vádolt Csatáry László ügyében. A törvényszék arra hivatkozva függesztette fel korábban az eljárást, hogy a vádiratban szereplő cselekményekért Csatáry Lászlót egyszer már elítélték, így meg kell vizsgálni, hogy az ellene 1948-ban meghozott halálos, majd az idén tavasszal életfogytiglanra változtatott ítélet érvényes lehet-e Magyarországon, és ha igen, Csatáry László letöltheti-e itthon a büntetését.
A 98 éves Csatáry Lászlót tavaly júliusban emberek kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsították meg, őrizetbe vették, házi őrizetbe helyezték, majd ezt lakhelyelhagyási tilalomra enyhítették.
Csatáry bácsit többször kihallgatták a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, ahol következetesen tagadta a "bűncselekmények" elkövetését.
A kassai kerületi bíróság idén márciusban életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a felvidéki város népbírósága által 1948-ban Csatáry László ellen hozott halálos ítéletet.
A "náci háborús bűnös" haláláról már a BBC és a Le Monde is beszámolt.
2. frissítés: Zuroff csalódott, mert szerinte Csatáry "megmenekült az igazságszolgáltatástól"
"Mély csalódottságának" adott hangot hétfőn a megélhetési nácivadász Simon Wiesenthal Központ amiatt, hogy Csatáry László "megmenekült az igazságszolgáltatástól".
A háborús bűntettekkel vádolt férfi szombaton halt meg, 98 éves korában. Csatáry László több mint 15 éven át élt háborítatlanul Magyarországon, mielőtt a Simon Wiesenthal Központ az Utolsó esély művelet keretében a nyomára bukkant, és felhívta a hatóságok figyelmét a férfi hollétére - emlékeztetett Efraim Zuroff, az intézet igazgatója.
"Az, hogy egy ismert háborús bűnös ilyen sokáig zavartalanul élhetett a magyar fővárosban, komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a magyar hatóságok valóban elkötelezettek-e amellett, hogy elszámoltassák a holokauszt magyar bűntetteseit" - húzta elő az antiszemita kártyát a zsidó.
Csatáry Lászlónak a Simon Wiesenthal Központ állítása szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán "majdnem mindegyiküket meggyilkolták". A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.
A Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt Csatáry László ellen. Az eljárás a vádlott halála miatt megszűnik.
2013. március 28-án a kassai kerületi bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai kerületi bíróság 1948-ban hozott halálos ítéletet. A döntés azért született, hogy az egykori ítélet "végrehajtható" legyen, mert a hatályos tót jogrend szerint nincs halálbüntetés.
Csatáry László a kezdetektől fogva tagadta bűnösségét.
(Borsonline - MTI nyomán)
Kapcsolódó: