Bár a Soros Alapítvány elvileg 2007-ben bezárt Magyarországon, a mai napig pénzel "magyar" (azaz többnyire zsidó) civil szervezeteket – derítette ki a Heti Válasz.
Soros György támogatási pénzei lassan visszaszivárogtak Magyarországra – írja a Heti Válasz. A lap felidézi, hogy az 1984-ben a kommunista hatóságokkal egyeztetve létrehozott magyarországi Soros Alapítványt annak idején a rendszerváltás katalizátoraként emlegették, és ösztöndíjat kapott tőle Orbán Viktor és Kövér László is. A "szociális és kulturális programokat" támogató Soros Alapítvány aztán 2004-től 2007-ig fokozatosan kivonult az országból.
Soros azonban újrakezdte a hazai szervezetek pénzelését, tavaly már félmilliárd forintot adományozott "civil szervezeteknek" az Open Society Foundations és a Center of American Progress, valamint a Center for Reproductive Rights, a Trust for Civil Societyn keresztül – írja a hetilap.
A kedvezményezettek között van a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nane, a Patent, a Háttér Társaság a Melegekért, a Mona és az Amnesty International jogvédő szervezetek, a Haza és Haladás Alapítvány, az Eötvös Károly Intézet, a Krétakör Alapítvány, valamint a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
(HV - HVG)