Ifjúsági csereprogram indul ősszel Izrael és Magyarország között, az együttműködésről sajtótájékoztatón számoltak be kedden Zánkán, az Új Nemzedék Központban (ÚNK).

Siklódi László Levente veszprémi fideszes önkormányzati képviselő, a csereprogram "támogatója és mentora"
A kezdeményezés előzménye, hogy májusban ifjúsági csereprogramokról szóló megállapodást kötött a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az izraeli oktatási minisztérium egyik szervezete. A zánkai ifjúsági központ által koordinált, kétévesre tervezett programra szeptember közepétől jelentkezhetnek középiskolák és ifjúsági szervezetek: a magyar, valamint az izraeli diákok és pedagógusok egy-egy hetet tölthetnek majd a fogadó országban.
Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete a kezdeményezésről úgy fogalmazott, minél többet tud valaki más kultúrákról, annál bölcsebb lesz, ezért mindkét állam érdeke, hogy létrejöjjön a cserekapcsolat, mert "így a fiatalok megtanulhatják, hogyan lehet előítéletek nélkül élni", és erősítik az izraeli és a magyar fiatalok közötti kapcsolatokat.
- Ha a két ország fiataljai kapcsolatokat teremtenek, az hozzájárulhat ahhoz, hogy az antiszemitizmus és a rasszizmus háttérbe szoruljon, mondta, majd hozzáfűzte, nagykövetként az utóbbi két évben határozott lépéseket tett azért, hogy ez a cserekapcsolat létrejöjjön. Dr. Sebestyén József, az ÚNK oktatási irodavezetője arról beszélt, az együttműködés első eleme a Küldöttségek cseréje elnevezésű program  lesz, amellyel azt szeretnék elérni, hogy előmozdítsa a magyarországi és izraeli iskolák közötti kapcsolatok erősítését.
A hosszú távú cél az, hogy a két ország intézményei maguk alakítsanak ki kötelékeket, tette hozzá. A nagykövet azért érkezett Zánkára, hogy személyesen győződjön meg arról, az ÚNK jó gazdája lesz a programnak. Ilan Mor megtekintette az ÚNK fenntartásában működő Egry  József Középiskola, Szakiskola és Kollégium több tantermét. Az ifjúsági csereprogram magyarországi támogatója és mentora, az Új  Nemzedék Központ ügyvezető igazgatója, a fideszes Siklódi László Levente a megállapodáshoz vezető út eddigi állomásait idézte fel.

Mor és Siklódi - valóban nagyon vicces, hogy zsidó célország hazánk
(Veol nyomán)