Az Egyesült Államok arra kéri a magyar kormányt, hogy ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyverek használata miatt – közölte az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége pénteken. A magyar Külügyminisztériumtól úgy reagáltak: Magyarország szövetségeseivel szorosan egyeztetve alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében.
"Kérjük a magyar kormányt, csatlakozzon hozzánk és nyilvánosan ítélje el a szír kormányt a vegyi fegyver használata miatt, és hívja fel a nemzetközi közösséget arra, hogy vonja felelősségre a rezsimet egy alapvető nemzetközi norma megsértéséért" – olvasható a nagykövetség írásos tájékoztatásában.
"Tiszteljük és támogatjuk az ENSZ-csapat munkáját, amellyel további bizonyítékokat keres arra, hogy a rezsim vegyi fegyvereket vetett be és ezek polgári lakosok százainak halálát okozták, ám az már világos, hogy ezt a támadást a kormány követte el. A rezsimet felelősségre kell vonni a tetteiért" – olvasható a nagykövetség tájékoztatásában.
A Külügyminisztérium megerősítette, hogy pénteken a szokásos diplomáciai csatornákon keresztül átvették az amerikai kormány felhívását.
Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője emlékeztetett, hogy Magyarország korábban megszakította a diplomáciai kapcsolatokat az Aszad-rezsimmel, amelyet nem ismer el Szíria törvényes képviselőjének.
Magyarország a legkövetkezetesebben és a leghatározottabban elítéli a vegyi fegyverek használatát – ismertette a magyar álláspontot a sajtófőnök.
Magyarország szövetségeseivel "szorosan egyeztetve" alakítja ki és képviseli álláspontját Szíria ügyében – tette hozzá Kaleta Gábor.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: