Sajó Andrea
Azt állítja a szombati Magyar Nemzet, hogy Sajó Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójának felmentésében szerepet játszott, hogy tavaly hivatali autójával halálra gázolt egy motoros rablót. Sajó Andrea szerint viszont nem játszhatott benne szerepet.
Azok után, hogy pénteken az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) menesztette az Országos Széchényi Könyvtár igazgatóját, a szombati Magyar Nemzet azt írta, hogy Sajó Andrea eltávolításában szerepet játszott, hogy nem jelentett feletteseinek egy halálos autóbalesetet.
A lap azt írta, hogy Sajó Andrea volt az az autós, aki tavaly decemberben az óbudai Kolosy tér közelében autójával üldözőbe vett egy, a kocsi ablakát betörő és onnan az asszony táskáját ellopó motorost, akivel pár száz méterrel később úgy ütközött, hogy a motoros a kórházban meghalt. A Magyar Nemzet szerint Sajó nem jelentette a balesetet a minisztériumnak, akik ezt mulasztásként értékelték. A lap azt írja, hogy a rendőrség halált okozó közúti veszélyeztetés gyanújával hallgatta ki Sajó Andreát.
Sajó Andrea azonban azt mondta a lapnak, hogy menesztésének nem lehet oka a baleset, hiszen annak ügyében még tart a nyomozás, nem született semmilyen ítélet, és az autó nem is a minisztériumé, hanem a könyvtáré volt. Felmentését az Emmi nem is indokolta semmivel, ezért indoklást kért az Emmitől - mondta. Korábban a Népszabadságnak arról is beszélt, hogy nem érte váratlanul a menesztés, mivel a jelenlegi kulturális kormányzattal kezdetektől hűvös volt a viszonya.
(HVG - MN)