Tomajmonostora polgármestere kapta meg művelésre az összes állami földterületet a faluban - írja a Blikk hétfői száma.
A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) listája szerint polgármesterek is szerepelnek az állami földhasználók névsorában, akik saját falvaikban juthattak állami földhöz és az azzal járó támogatásokhoz - írja a Blikk, kiemelve közülük Fazekas Szabolcsot, Tomajmonostora polgármesterét, aki megkapta művelésre az összes ilyen földterületet a faluban, ráadásul a szomszédos Kunmadarason is kapott 24 birtokot.
A polgármester azt mondta a lapnak, hogy szerinte arról a 2,7 hektáros területről lehet szó, amelyet állítása szerint 8 éve vett bérbe a tulajdonosától, aki később életjáradékért cserébe a földjét felajánlotta az államnak, a használó azonban a polgármester maradt.
Fazekas (aki nem rokona Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek) Kunmadarason 70 hektárnyi földet kapott ideiglenes hasznosításra az NFA-tól három évvel ezelőtt. Így összesen 680 hektár földdel rendelkezhet, ráadásul szeptemberben további 170 hektárnyi szántót nyert el a Hortobágyi Nemzeti Park pályázatán Abádszalókon.
A lap megemlíti még Felcsút polgármesterének, Mészáros Lőrincnek földnyertes cégét, de - mint írják - Tiszanána fideszes polgármesterének a cége is kapott földeket a falujában. Az Agrocentina Kft.-ben Tóth Józsefnek csak minimális tulajdonrésze van, de 29 állami földdarabot kapott a cég a faluban pályázat nélkül. A lap szerint Gerzsánszki Lajos, Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár unokaöccsének apósáé az a Karmopol-Agro Kft., amely öt észak-magyarországi településen 34 birtokhoz jutott hozzá az NFA listája szerint. Ugyanez a cég a lap szerint az állami földpályázatokon is sikerrel szerepelt, több mint 700 hektárnyi földet nyert el.
(HVG - Blikk nyomán)