Ferencz Éva (1951-2013)
Ma tragikus hirtelenséggel meghalt Ferencz Éva színművész, énekesművész. A nemzeti és a vallásos katolikus magyarság elkötelezett művésze, a Kárpát-medencei magyarság igazságának és népi értékeinek hirdetője, terjesztője volt. Rangosabb állami kitüntetésben nem részesült, pedig megérdemelte volna. A nemzeti oldal viszont a szívébe zárta, s gyászolja a 61 éves korában, korán eltávozott művészt.
Ferencz Évával utoljára 2006-ban az országúti ferencesek Margit körúti templomában váltottunk néhány mondatot Daczó Árpád erdélyi ferences rendi szerzetes, néprajzkutató gyémántmiséje után. Ferencz Éva, mint mindenütt, ahol magyar vallási és nemzeti esemény volt, Daczó atya köszöntésekor is énekelt. Nagyszerű művész, példás magyar és katolikus volt. Daczó Árpád (Lukács atya) gyémántmiséjére is azért jött el, mert a székelysége mellett szülei szülőhelyének, Gyergyószárhegynek ősi ferences szellemiségét, az ottani nép vallásos énekekeit hirdette, mondókáit terjesztette dalolva, szavalva az egész Kárpát-medencében.

Föllépés a Magyar Szentek Templomában 2006-ban
Önéletrajzi vonatkozású írásai, megnyilatkozásai során Ferencz Éva többször megemlíti, hogy anyai ágon német, míg az apain székely vér csörgedezett az ereiben, de mindig gyorsan hozzáteszi, hogy a magyarság nem beleszületés, hanem vállalás kérdése. Nyugodtan megállapíthatjuk, hogy Ferencz Évánál erre jobb példát nem is lehetne találni. A magyar vallásos éneklés legnagyobb művelője, sőt gyűjtője is volt. Ha hívták, márpedig hívták gyakran, elment és énekelt, szavalt a különféle magyar nemzeti és vallási eseményeken, terjesztette a hitet, a szépet és az értéket.
Ferencz Éva "föllépett" katolikus templomokban, intézményekben (legtöbbször díjazás nélkül), jótékonysági koncerteken. A nemzeti oldalon érezte magát igazán otthon, ápolta és hirdette 1956 igazságát, emlékeztetett a forradalom mártírjaira. Egy évtizeddel ezelőtt énekével nemesbítette Mansfeld Péter '56-os mártír szobrának leleplezését a Rózsadombon, vagy a budakeszi Himnusz Emlékmű fölállításáért rendezett hangversenyen a Magyar Szentek Templomában.
Zoom
Mansfeld Péter szobrának avatásán
Ferencz Éva 61 évvel ezelőtt született Szolnokon gyergyószárhegyi székely szülők gyermekeként. A Magyar televízió Röpülj, páva! című énekversenyén figyel föl tehetségére az egész ország. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Kaláka zenekarral és a Honvéd Művészegyüttessel lépett föl országszerte, majd, amikor már szabadabban lehetett, 1993 után Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutatóval együtt bejárta a Kárpát-medence magyarok lakta tájait, gyűjtötte az akkor még föllelhető népi vallásos és világi dal- és prózai kincsét. Híres lemeze többi között a 2000-ben kiadott Idvezlégy, Bódog Szent István Királ!
Ferencz Éva, ki tudja, miért, nem kapott Kossuth-díjat, pedig megérdemelte volna, nem lett érdemes- vagy kiváló művész, pedig megérdemelte volna. Részesült viszont a fentebb említett elismeréseknél sokkalta nemzetibb és magyarabb szervezetek által kiosztandó, a Magyar Örökség-díjban (2003), Magyar Kultúra Lovagja, a Széchenyi Társaság díjában, a Tinódi-lant díjban, valamint Budapest II. kerületi lakosként (Pesthidegkúton élt) a Klebelsberg Kunó-díjban és a Budapest II. Kerületért Emlékéremben.

Rácz Sándor könyvének 2005-ös bemutatóján
Búcsúzzunk Ferencz Évától az Ave Maria-dallal a művésznő előadásában.
Ferencz Éva magyar művésznő, nyugodj békében!
Hering József - Kuruc.info