Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) az eddig feltételezettnél is nagyobb a baj. Azt már régóta tudjuk, hogy az uniós pénzek kifizetése erősen akadozott a fideszes bürokrácia tehetetlenkedése miatt (nem véletlenül bízta meg Orbán Viktor a leghatékonyabb emberét, Lázár Jánost az NFÜ irányításával).

A maffiaszerű csoportok által behálózott szervezetnél elképesztő és felháborító események történtek. Szilágyi György képviselőtársammal több milliárd forintos, offshore területeken bejegyzett cégeknek nyújtott támogatásokra bukkantunk, a tulajdonosok adatait törvényellenes módon azóta is titkolja a kormány. Nyilván nem véletlenül - írja blogjában Volner János, alább olvasható a folytatás.
Most pedig itt az újabb botrány. Balatonfenyves Önkormányzatának épületenergetikai tenderét egy pályázatíró cég, a Goodwill Energy Kft. nyerte meg. Ennél is érdekesebb azonban, hogy magát a támogatásra irányuló pályázatot is a Goodwill Energy Kft.-t birtokló magánszemélyek másik cége, a Goodwill Consulting Pályázati Tanácsadó Kft. készítette. A közbeszerzési eljárást az Arkánum X Bt., illetve jogutódja bonyolította. Érdekes módon ebben az esetben is azonosság van a tulajdonosi kör adataiban. A felsorolt cégek mindegyikének tagjai között szerepel Harsányiné Bodóczi Ildikó. A kivitelezést elnyerő Goodwill Energy Kft másik tulajdonosának, Harsányi Gábornak az édesanyja, Dr. Harsányiné Dr. Pósalaky Gabriella tagja a közbeszerzési eljárás lebonyolításáért felelős Arkánum X Bt. jogutódjának, az ARKÁNUM X Kft-nek is. Magyarul a Harsányi család egyik cége elkészíti a pályázatot, a másik cége pedig néhány napon belül simán meg is nyeri azt. Ennyit a versenyfolyamatok érvényesüléséről és arról, Orbán Viktor kormányzása alatt vajon mennyi esélye van egy magyar kkv-nak politikai háttértámogatás nélkül nyernie egy ilyen pályázaton.
Balatonfenyves Önkormányzatának 31 920 010 forintos vissza nem térítendő támogatásából 27 515 200 forintot szereztek meg ilyen módon. A családon belüli "elkészítjük, aztán meg is nyerjük" módszertan jól bevált modelljét metodikát azonban nem is egy, hanem ötvennégy(!) esetben játszották végig, nem kevesebb, mint 1 549 635 043.- forintnyi támogatást elnyerve így. Mivel az érintett pályázatokra mindössze pár napig lehetett pályázatot beadni, felvetettem annak a – a mai magyar valóságban sajnos meglehetősen életszerű – lehetőségét is, hogy a nevezett cégeket, személyeket az intézményrendszeren belülről bizalmas információkkal láthatták el, ha ilyen nagy számban és nagy tételben pályáztak „sikeresen”. A helyzet súlyára való tekintettel írásban fordultam a miniszterelnökhöz és az ügy haladéktalan kivizsgálását sürgettem.
A miniszterelnök helyett válaszoló Lázár János sajnos kérdésben diszkréten hallgatott, amikor a feleletét megadta, ugyanakkor biztosított arról, hogy az imént bemutatott cégcsoport „összeférhetetlenségi problémáját” már ismerik, és korábban már „pénzügyi korrekciót” foganatosítottak velük szemben. A „pénzügyi korrekciónak” komoly visszatartó ereje aligha lehetett, hiszen csak az elmúlt két hét folyamán újabb két eljáráson is nyert a Goodwill Energy Kft: Bogyiszló, valamint Cserkeszőlő Község Önkormányzatának 41 701 739.-, illetve 41 769 014.- forintját tudták megszerezni.
Gratulálunk a nyerteseknek!