Horthy-szobrot avatnak a Szabadság téren lévő Hazatérés Templománál. A rendezvényen beszédet mond a Jobbik országgyűlési képviselője, Gyöngyösi Márton is. A térre ellentüntetést szervezett a Bajnai Gordon-féle Együtt–PM Szövetség és több, magát civilnek mondó szervezet is.
A demonstráció békés, csak kisebb szóváltás történt a két csoport között – számolt be a helyszínről a Hír TV munkatársa reggel 10 órakor. A magukat civileknek nevező ellentüntetők szerint nincs szükség Horthy-szoborra Magyarországon, ezért sárga csillagot tűztek ki és így demonstrálnak. Elmondásuk szerint békés tüntetésre készültek, nem akarnak bekiabálni, vagy összetűzésbe keveredni a szoborállítókkal.
Néma, ülő demonstrációt jelentett be az Együtt–PM Szövetség is a Hazatérés Templomához, a helyszínen tartózkodik Szigetvári Viktor is, a szövetség társelnöke.
Frissítés: A Fidesz elhatárolódik: Rogán szerint antiszemitizmus a zsidómentő kormányzó szobrának felállítása
A Jobbik politikai provokációjának tartja és elítéli Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője vasárnapi szoboravató akcióját Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a belváros polgármestere.
Zoom
Hálájukat kifejező "túlélők"
Zoom
Rogán Antal azzal összefüggésben küldte el erről szóló közleményét az MTI-hez, hogy a Jobbik vasárnap délelőtt leplezi le Horthy Miklós egykori kormányzó mellszobrát a Hazatérés temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulóján.
A kormánypárti politikus szerint "a provokatív akció" ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben "antiszemitizmust kiáltva", rossz színben tüntessék fel Magyarországot.
A Fidesz frakcióvezetője némi aljas összemosási szándékkal hozzátette: "a tüntetést szervező baloldali prominensekhez" viszont nem kívánt csatlakozni, "hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy ugyanennek a baloldalnak az országgyűlési képviselői alig egy hónapja még közös parlamenti indítványt írtak alá és nyújtottak be a Jobbikkal és Gyöngyösi Mártonnal".
Zoom
Zoom
2. frissítés: Egyre halkabbak az ellentüntetők, sokan megunták a nagy ellenállást - a szocionisták félnek
Másfél óráig tartottak a beszédek a Hazatérés Templomában, aminek bejáratánál most leplezik le Horthy Miklós legújabb mellszobrát. Az eseményen több jobbikos politikus is részt vesz. A közelben ellentüntetés is van, ahol sárga csillagot viselő antifasiszták és Hit Gyülekezete-hívők tüntetnek.
A templomban visszafogott beszédek hangzottak el. A szónokok leginkább a Horthy-korszak konszolidációját méltatták, és hangsúlyosan kiemelték, hogy Horthy Miklós idején sok zsidót megmentettek, országos deportálások csak a kormányzó megbuktatása után kezdődtek.
Az ellentüntetők nácizó kórusa halkabb lett, főleg hogy sokan közülük elmentek már. Az ellentüntetést eleve csak fél órára jelentették be, így hivatalosan annak már vége kellett volna hogy legyen. Az ellentüntetők közül néhányan át akartak menni a szoborhoz, őket azonban a rendőrök visszakísérték saját táborukhoz. Erős rendőrsorfal választja most el a két oldalt egymástól.
Méltóságteljes ellentüntetők
A szoboravatók fél 12-kor jöttek ki a templomból, felavatni a szobrot.
Horthy Miklós szobrának a Jobbik részvételével zajló vasárnapi avatása az MSZP szerint azt mutatja, hogy nem szűnik a „szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása”, amit a Fidesz a fővárosban és országszerte is tétlenül néz. A vörös diktatúra utódpártjának közleménye szerint a Budapest belvárosában állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán: a "szélsőjobboldali" parlamenti párt részvételével zajlott esemény megmutatta, hogy a szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása nem szűnik, sőt fenyegetőbb, mint Magyarország rendszerváltás utáni történetében bármikor.
(MNO - Hír TV - MTI - 444 blog nyomán; fotók: HVG)
3. frissítés: A Szabadság téri Hazatérés református templom előtt fölavatták Horthy Miklós szobrát
A Székely himnusz éneklése és ellentüntetők visítása közepette leleplezték vitéz nagybányai Horthy Miklós mellszobrát a Hazatérés református templom főbejáratánál. A templommal szembeni egykori Tőzsdepalota tövében összegyűlt sárga csillagos ellentüntetők a kihangosítás jóvoltából követhették az Isten hajlékában elhangzó beszédeket, s mindvégig az 1945-46-os népbírósági tárgyalásokat és akasztásokat fölidéző hisztérikus üvöltéssel, pfujolással reagáltak Horthy, illetve a turulmadár és más magyar jelképek nevének említésére.
Zoom
A leleplezett Horthy-szobor
A Budapest, Szabadság téri Hazatérés református templomban 2013. november 3-án vasárnap fölavatták Horthy Miklósnak, Magyarország egykori kormányzójának mellszobrát. A templom főbejárata előtt leleplezett szobor Domonkos Béla alkotása. A templommal szembeni hajdani Tőzsdepalota melletti járdán mintegy két-háromszáz, sárga csillagot kitűző, Horthy Miklós, a Jobbikot, illetve ifj. Hegedűs Loránt lelkészt becsmérelő transzparenst magasba emelő, alvilági módon viselkedő társulat tüntetett.
Zoom
Ifj. Hegedűs Lorántot a háztetőre kívánó sárga csillagosok
Ifj. Hegedűs Loránt a templomban egybegyűltek előtt kijelentette: A túloldalon tüntetők gyűlölete nem egyes személyek, hanem egész népünk, a magyarság ellen irányul. Tőlünk megbocsátást várnak, miközben ők rendületlenül gyűlölködnek. Akik Kun Bélát, Péter Gábort, Rákosi Mátyást és Farkas Mihályt termelték ki magukból, azok minket nem állíthatnak pellengérre, mondta ifj. Hegedűs a templomba kintről behallatszó hangzavarra reagálva. A Szabadság téren összegyűlt magyargyűlölők a Himnusz, a Szózat, a Székely himnusz, a református egyházi énekek és a harangzúgás alatt is mindvégig üvöltöttek, trombitáltak, pfujoltak.

Gyöngyösi Márton beszéde a templomban
Ifj. Hegedűs az üvöltés hallatán meg is jegyezte, hogy az, ami odakinn a téren folyik, emlékeztet bennünket a Zeneakadémia nagytermében 1945-46-ban lefolytatott népbírósági tárgyalásokon uralkodó lincshangulatra. A lelkész megemlítette, hogy a téren üvöltők hálátlanok, mert Horthy Miklós tankokat irányított a pesti gettó lakóinak megmentésére, míg a Szabadság téri református templom orgonaszámtáblája mögött magyarok mentettek, bujtattak zsidókat.

Gyöngyösi Márton egyik korábbi beszédére emlékeztetnek
Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési frakcióvezető-helyettese beszédében kiemelte: amikor világszerte gazdasági válság volt, a Trianonban megzsugorított Magyarországon Horthy Miklós idején a pengő az egyik leginkább értékálló valuta lett, majd az első- és a második bécsi döntésnek köszönhetően sikerült békés eszközökkel revíziót végrehajtani, s az 1920-ban elrabolt országrészek többségében magyarok lakta területeit visszatéríteni. Horthy Miklós érdeme, hogy megszabadította az országot az idegenszívű csőcseléktől, s magyar programot kínált a Trianon traumáját elszenvedett magyarságnak, hamvaiból támasztotta föl, gyarapította a hazát. Ellentétben Horthy Miklóssal, a két évtizeddel ezelőtt hatalomra került politikai elit lezüllesztette és kiárusította Magyarországot, hangsúlyozta Gyöngyösi Márton, akinek beszédét a közönség vastapssal jutalmazta.
Zoom
Az új Horthy-szobrot is szeretnék festékkel leönteni
A beszédek elhangzása után a jelenlevők kivonultak a főbejárati lépcsősorra, illetve elfoglalták helyüket a templom előtti térségen, majd Ifj. Hegedűs Loránt és ifj. Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője a Székely himnusz éneklése és a tér túloldalán üvöltő aljanép szitkozódásának hangjaira leleplezte vitéz nagybányai Horthy Miklós, Magyarország egykori kormányzójának mellszobrát.
Hering József - Kuruc.info
4. frissítés: "Nácik haza!", "le lesz döntve", "olvaszd be!" - élvezkedett a zsidó csürhe a Szabadság téren
A Hazatérés templomában zajló istentisztelet alatt több száz antifasiszta, "Jude" felirattal ellátott csillagot viselő tüntető jelent meg és Horthy Miklóst, valamint a Jobbikot gyalázó bekiabálásokkal zavarták meg az eseményt.
A tüntetők, közöttük az Együtt-PM szövetség aktivistái, Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket is magasba emeltek "együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt", "Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért", "Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért" feliratokkal. Sok molinón vörössel áthúzott horogkereszt volt látható, mellette "Nem, nem, soha!" felirattal.
A szoboravatás ellen tiltakozók között megjelent Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció és Szigetváry Viktor, az Együtt 2014 politikusa, Mécs Imre volt SZDSZ-es, majd MSZP-s országgyűlési képviselő, Schmuck Andor, a szociáldemokrata párt elnöke és Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke is.
A magyarellenes csürhe többek között azt skandálta: "fasiszta gyilkosok", "nácik haza!", "le lesz döntve", "olvaszd be!", "gyilkos Horthy", "hazaárulók", "magyar vagyok, nem náci".
(N1TV - MTI nyomán)