Alább olvasható a képviselő közleménye:
Tegnap az Országgyűlés elfogadta a büntetőeljárási törvény módosítását, miszerint 15 évig tartó vagy súlyosabb szabadságvesztés büntetéssel fenyegetett bűncselekmény esetén az előzetes letartóztatás korlátlan ideig, tehát akár életfogytig tarthat. Nemzeti jogvédőként vallott jogállami felfogásommal ez a megoldás összeegyeztethetetlen, ezért a rogáni zsaroló hisztériakeltés ellenére nem szavaztam meg ezt a módosítást. Természetesen magam sem szeretném az ároktői gyilkosok és hozzájuk hasonló lények társadalomra eresztését, de tisztában kell lenni azzal, hogy sok esetben reflexszerűen olyan mértékben önkényes a nyomozó hatóságok kényszerintézkedésekkel kapcsolatos eljárása, hogy semmi garancia nincs arra, hogy ezt a lehetőséget ne visszaélésszerűen és előrehozott büntetésként alkalmazzák.
A lehetőség nem csak emberölésre vonatkozik, hanem például a terrorcselekményre is, de az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására is.
A szemünk előtt folyik már 4 éve a Budaházy Gyuriék elleni koncepciós eljárás, amelynek keretében őt két és fél évig előzetesben tartották minden alap nélkül, a bírósági korrekció is csak 2,5 után következett be. Budaházy ellen politikai tartalmú cikkek közzététele miatt pedig három évig tartó eljárás is folyt alkotmányos rend erőszakos megváltoztatása bűntett miatt, emiatt közel egy évig házi őrizetben, majd lakhelyelhagyási tilalom alatt tartották. Végül a Kúria mentette fel.
Ad absurdum, ha valahol megrendelik a Jobbik és a nemzeti ellenállás büntetőjogi eszközökkel történő felszámolását, akkor ez a kormányokon átívelő hálózat, amelynek része a rendőrség, titkosszolgálatok, ügyészség és bíróság, minden megerőltetés nélkül képes egy politikai koncepciós eljárást kreálni és ennek keretében életfogytig tartó előzetesbe vágni Vona Gábort, Volner Jánost, Balczó Zoltánt, Novák Elődöt, Toroczkai Lászlót, Morvai Krisztinát és engem is együtt a Jobbik, HVIM és hasonló szellemiségű szervezetek minden vezetőjével, és persze kitalálnának valami újat, hogy Budaházy Gyurit is beráncigálják. Aki volt már előzetesben vagy volt már dolga előzetesben tartott emberrel, az tudja - mint én, aki két és fél évig látogattam Gyurit bent és küzdöttem szabadulásáért -, hogy hazánkban így védekezni és létezni embertelen megpróbáltatás. A fegyház fokozatnál szigorúbb végrehajtási körülményeket jelent, a védekezéshez fűződő jog szinte képletessé válik. Emlékszem, hogy Gyuri esetében hónapokon át kellett harcolni, hogy forradalmi eredményt elérve elérjük: laptopon tanulmányozhassa a közel 30 ezer oldalas periratokat, amelyeket csak CD lemezen bocsátottak rendelkezésére, tehát elvileg csak az ujján pörgethette volna.
Hazánkat már számtalanszor elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága az előzetes letartóztatás önkényes elrendelése és fenntartása miatt. Ez az intézmény teljes reformra szorul, és hangsúlyozom: nem szeretném, hogy mindenki szabadlábon védekezzen. Meg kell jegyezni, hogy míg az ároktői gyilkosok simán meg tudtak szökni a házi őrizetből, addig Budaházy Gyurit hónapokon át kapuja előtt álló rendőrautó őrizte, ha akart volna sem tudott volna megszökni.
És ne felejtsük el: a hét délvidéki fiút egy magyarellenes koncepciós per keretében már több mint egy éve tartják előzetesben a szerbek, aki erről többet akar tudni, kattintson ide, és jöjjön el csütörtökön fél hatra az Aranytízbe, ahol a meghurcolásukról szóló filmet mutatjuk be.
Szerintem ezt a döntést még sokan meg fogják bánni. Kellemes meglepetés, hogy Kövér László házelnök úr nemmel voksolt.
Akit érdekelnek a részletek, kérem, olvassa el a hvg.hu korrekt beszámolóját a döntés hátteréről, a megelőző bizottsági vitáról.
Az alkotmányügyi bizottságban e körben folyt vita jegyzőkönyvét közzé fogom tenni (itt lesz majd elérhető, bár jelenleg a jegyzőkönyvek másfél hónap késéssel kerülnek fel, mert szakmai vita csak itt folyt, a sajtóban és plenáris ülésen már csak politikai hisztéria zajlott...
Gaudi-Nagy Tamás