Százezer ember járhat iskolába a közmunkaprogramban részt vevők közül négy hónapig a téli időszakban, miközben megkapják a 49 ezer forintos juttatást - mondta a miniszter.
A nemzeti társadalmi felzárkózás stratégiáról tartott előadásában Balog Zoltán kiemelte: ezek a közmunkások január 1-jétől érvényesíteni tudják a gyermekeik után járó adókedvezményt is.
Hangsúlyozta: százezer ember vehet részt az állam pénzén, elsősorban EU-s forrásokból többek között alapkompetencia-képzésben, így ha "adott esetben" nem fejezték be az általános iskolai tanulmányaikat, most megtehetik.
Balog rámutatott: kultúra nélkül felzárkózás sincs, a hit pedig része a kultúrának, illetve a kultúra része a hitnek.
Megjegyezte: a "társadalmi felzárkózásban" a kormányzat legfontosabb partnerei az egyházak, amelyektől a legtöbb segítséget kapták, emellett pedig némi kritikát is. Ugyanakkor az egyházak adósai a cigány közösségeknek, mert sokáig nem ismerték fel, hogy saját eszközeikkel élniük kell a "roma közösség" felzárkóztatásában - tette hozzá.
Felhívta rá a figyelmet: fontos a "romák" diplomához juttatása, hogy kialakuljon az értelmiségük, hiszen jelenleg csak a 0,8 százalékuk rendelkezik diplomával. "A keresztény roma szakkollégiumok útja nagyon jó út", a szakkollégisták pedig példát adnak a "roma fiataloknak" arra, hogy fel lehet zárkózni - fogalmazott.
Beszámolt róla, hogy a Központi Statisztikai Hivatal idevágó népszámlálási adatairól a jövő tavasszal rendeznek konferenciát. Elmondta, hogy minden látszat ellenére "megindult a többségi és a kisebbségi társadalom családmodelljeinek közeledése", ami azt jelenti, hogy a mélyszegénységre jellemző nagycsaládmodell visszaszorulóban van a "romák" körében is, a két-három gyermeket vállalók száma emelkedett a sokgyermekesek helyett.
Ismertette: az egy emberre jutó lakás alapterülete a "romák" körében 18,3, az egész lakosságon belül pedig 28 négyzetméter. Tíz éve a cigányság körében ez az adat csak 13 négyzetméter volt. Lakásban található WC-vel a cigányság 67 százaléka, az összlakosságnak pedig 94 százaléka rendelkezik.
A "cigány emberek" 22 százaléka él nagycsaládban, ugyanez az arányszám 2003-ban 29 százalék volt, míg a teljes lakosságnak mindössze 5 százaléka vállalja jelenleg a nagycsaládi életet.
A felmérés szerint a "romák" 77,4 százaléka dohányzik, az összlakosságnak azonban csak a 31 százaléka, és a várható élettartam a "romák" körében még mindig 8-10 évvel alacsonyabb, mint az összlakosság körében, ahol a bizalom tekintetében az egyházak sorrendben hátul, míg a "romáknál" az első helyen állnak - sorolta Balog Zoltán.
Az eseményen jelen volt mások mellett Réthelyi Miklós volt nemzetierőforrás-miniszter, Beer Miklós váci megyés püspök, valamint Kocsis Fülöp hajdúdorogi görög katolikus megyés püspök és Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspök exarchája.
(MTI nyomán)