Az amerikai külügyminisztérium pénteken gratulált Magyarországnak abból az alkalomból, hogy 27. tagállamként csatlakozott a Globális Partnerség a Tömegpusztító Fegyverek és Anyagok Elterjedése Ellen elnevezésű nemzetközi együttműködéshez, amelynek kezdeményezője a nagyhatalmakat tömörítő Nyolcak csoportja (G8).
"Magyarországnak mint a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen küzdő közösség aktív tagjának csatlakozása a Globális Partnerségnek, a G8 azon munkacsoportjának örvendetes bővülését jelzi, amely nukleáris és radiológiai biztonsági, biológiai és vegyi biztonsági kérdéseket kezel együttműködési projektek koordinálásával és finanszírozásával, valamint tudósok bevonásával; és elősegíti az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1540-es határozatának végrehajtását" - emelte ki az amerikai külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye. Az említett határozat a tömegpusztító fegyverek elterjedését akadályozó és megelőző szabályozás kidolgozására kötelezi a tagállamokat.
A Globális Partnerség (GP) 2002-ben, a G8-csoportnak a kanadai Kanaskisban tartott csúcstalálkozóján indult el. Kezdetben ez egy 10 évre meghirdetett, 20 milliárd dolláros költségvetésű kezdeményezés volt, amelynek célja, hogy megakadályozza a terroristák vagy az őket támogató államok tömegpusztító fegyverhez jutását.
A franciaországi Deauville-ben 2011-ben tartott G8-csúcson döntöttek a GP 2012-n túlra szóló meghosszabbításáról is. A partnerség a közleményben is említett együttműködési projektjei révén a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozását, valamint a leszerelés, a terrorelhárítás és a nukleáris biztonság ügyét támogatja.
A GP hozzájárult a radioaktív anyagokkal való elszámoltatás kiterjesztéséhez, ellenőrzésüknek és védelmüknek a megerősítéséhez, a nukleáris, biológiai és kémiai biztonság javításához, több mint 20 ezer tonnányi vegyi fegyver megsemmisítéséhez, atom-tengeralattjárók bontásához és eltávolított kiégett fűtőelemeik biztonságos tárolásához, nukleáris és radiológiai anyagok hatékonyabb észleléséhez, ezek illegális forgalmának a határbiztonság erősítésével történő megelőzéséhez. Ugyancsak hozzájárult a GP a tömegpusztító és rakétafegyverek előállításában jártas tudósok, technikusok és mérnökök foglalkoztatásához és ahhoz is, hogy szakértelmüket békés célokra használják fel.
A 2012-től 2022-ig terjedő időszakban az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatja a kockázatcsökkentő erőfeszítéseket. A GP jelenlegi soros elnöke Nagy-Britannia.
(MTI)