"A holokauszt jelenünkre gyakorolt hatását" tükrözi az izraeli Kibbutz Contemporary Dance Company Aide memoire című előadása, amelyet a holokauszt emlékév részeként január 5-én és 6-án láthat a "magyar" közönség a Művészetek Palotájában.

"Eltáncolni a felfoghatatlant, szembenézni a feldolgozhatatlannal" - az Aide Memoire az új generációk tapasztalataiból és érzelmeiből kiindulva szemléli a "tragédiát". A 20 éve bemutatott, a világ minden táján jelen lévő zsidók színe előtt nagy sikerrel játszott koreográfia nem az ún. holokausztot festi le, hanem "tudatos asszociációkra építve a máról is szól, az erőszakról, a háborúkról" - derül ki a Művészetek Palotája (Müpa) PR-irodájának közleményéből.

Kibbutz Contemporary Dance Company
A Kibbutz Contemporary Dance Company művészeti vezetője és koreográfusa, Rami Be'er egy kibucban nőtt fel, "holokauszt-túlélő" szülők gyermekeként, családjában azonban évtizedekig nem beszéltek "a múlt e sötét fejezetéről".
"Amikor úgy éreztem, készen állok arra, hogy szembenézzek a holokauszt rettenetével, megszületett az Aide Memoire, amelyben a csapdába zártság érzését igyekeztem megjeleníteni" - idézi a koreográfust a Müpa ajánlója.
(MTI nyomán)