Kérészéletűnek bizonyult az ÁKK decemberi akciója, akkor ugyanis drasztikus mértékben csökkent a központi költségvetés adóssága, ám januárban rekordmértékű 22842 milliárd forintra ugrott az adósság.
Zoom
Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. 2013 utolsó hónapjában mesterségesen csökkentette az államadósság mértékét, akkor egyetlen hónap lefogása alatt 455 milliárdnyi adósságot tüntettek el a könyvekből - vélhetően annak érdekében, hogy tudják hozni a csökkenő államadósság-pályát. Ezzel szemben januárban az ÁKK előzetes adatai szerint 843,9 milliárd forinttal nőtt az adósság, így az elérte 22842 milliárd forintot, ami a GDP 77,9 százaléka.
Zoom
A központi költségvetés adóssága 2010-2014 (milliárd forint)
Az ÁKK csak a központi költségvetés adósságát publikálja, az államadósságba ezen túl még beletartozik az önkormányzatok és költségvetési rendszeren túli pénzügyi alapok adóssága is.
A januári emelkedés mértéke meglepő, ugyanis a hónap utolsó napjaiban (január 29.) törlesztett egymilliárd eurónyi (300-310 milliárd forintnyi) kötvényt, ami arra utal, hogy az ÁKK a decemberi kitárazás után januárban komoly forrásbevonásba kezdett. Ez utóbbi a volatilissé vált pénzpiacon szerencsés döntésnek is minősíthető, hisz múlt heti kötvényaukciókon volt, hogy az alacsony kereslet miatt az ÁKK nem bocsájtotta ki az előre tervezett mennyiséget.
Az ÁKK 2014-es kibocsátási tervéből kiderül, hogy az idén még 1,7 milliárd eurónyi devizakötvényt kell törleszteni. A 2008-as IMF-EU hitelkeretből az Európai Bizottság részére 2 milliárd euró hitelt és 0,7 milliárdnyi fejlesztési hitelt kell visszafizetni a lejáró 4365 milliárdnyi forinttörlesztés mellett. Az idén lejáró 5,4 milliárd eurónyi devizahitellel és kötvénnyel szemben 2014-ben 4,6 milliárdnyi devizakibocsátást tervez, ugyanis a tavaly októberi kötvénykibocsátások már részben az idei törlesztések fedezetét teremtették meg.
Zoom
A központi költségvetés adóssága 2005-2014 (milliárd forint)
(Napi.hu)