Testvérvárosi megállapodást írt alá szerdán a budapesti Erzsébetváros és az izraeli Cfát városa az észak-izraeli Cfátban.
A "magyar" küldöttség, amelyet Vattamány Zsolt VII. kerületi polgármester vezetett, a Galil-hegység 900 méter magasan fekvő, körülbelül harmincezer lakost számláló városkájában megnézte többek között a magyarajkú zsidóság 1986-ban alapított múzeumát.
A megállapodás ünnepélyes aláírásán jelen volt Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, valamint a cfáti főrabbi is.
Roni Lusztig, a cfáti magyar zsidó múzeum igazgatója Erzsébetváros zsidó jelentőségét méltatta. Kiemelte, hogy ott született az Izraelt megálmodó Theodor Herzl, és Budapestnek ez a része jelenleg is számos jelentős zsidó közösségnek és intézménynek ad otthont. Ilán Sohát polgármester a város kulturális és vallási jelentőségét méltatta.
Vattamány Zsolt a lehetséges együttműködések körében kiemelte a kulturális és oktatási terveket, közte a minden évben megrendezett cfáti klezmer fesztiválon való "magyar" részvétel lehetőségét és a kerület fesztiváljaira cfáti művészek meghívását.
A "magyar" zsidók deportálásának hetvenedik évfordulójára való megemlékezésben várhatóan szerepet kap a cfáti múzeum időszakos utazó kiállítása, amelynek budapesti bemutatását tervezik.
(MTI nyomán)