Rettegésben tart egy egész iskolát egy hatodikos "kisdiák" - legalábbis ezt állítják a gyermeküket a XVII. kerületi általános iskolába járató szülők. V. "Lacika" gyakorlatilag terrorizálja még a tanári kart is.
Az egyik szülő szerint az osztályfőnök 2 ezer forintot adott a "gyermeknek" nemrégiben, hogy ne menjen iskolába – s erről az igazgató is tudott. Ez mutatja talán a legjobban, hogy milyen komoly problémával állnak szemben az iskolában.

– Ez a kisfiú nemegyszer sörrel és cigarettával megy iskolába. Az osztálytársait rendszeresen kifosztja, pénzüket elveszi, sőt megfenyegeti őket, hogy ha otthonról nem hoznak valami ajándékot neki, akkor verést kapnak – panaszolta az egyik kisdiák édesanyja, és hozzátette: a 6. c-be járók szülei összefogtak, s addig nem engedik iskolába gyermeküket, amíg az iskola vezetősége meg nem oldja a problémát.
Az ügyről értesült Hoffmann Rózsa közoktatási államtitkár is, aki már a múlt pénteken vizsgálatot rendelt el az ügyben, és aznap reggel az iskolában megjelentek a minisztérium munkatársai. A tankerület vezetője bevonta a gyámhivatalt, sőt a rendőrséget is. Raffay Gábor igazgató megerősítette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vizsgálja az ügyet.
– Hosszú hónapok óta küzdünk a problémával, kisebb-nagyobb sikerrel – erősítette meg információkat az igazgató, aki azonban a vizsgálat lezárásáig nem kívánt bővebben nyilatkozni.
Megtette helyette az egyik kisdiák, aki elmondta, miket kell átélnie a gyerek miatt.
– Volt olyan, hogy két hónapig nem jött iskolába, akkor jó volt, de aztán visszavették. Tomi, az osztálytársunk félelemből rendszeresen odaadta neki a zsebpénzét. Van úgy, hogy a szünetben behozza az unokatestvéreit, s mindenkitől elveszik a tízórait – mondta el V. "Lacika" egyik osztálytársa, s hozzátette: a farsangra az egyik tanár nem engedte be a bajkeverőt.
Talán véletlen egybeesés, de ezen az estén a tanár autójának kerekét kivágták. Amikor az iskolából eltűnt két mobil, hiába kutattak át mindent, nem kerültek elő: a gyerekek szerint "Lacika" tüntette el azokat. Ezeket az ügyeket csak a múlt héten jelezte az iskola a rendőrségnek.
Frissítés: a "roma" nemzetiségi önkormányzat elnöke nem ér rá
Egyre több "gyerekcsínyre" derül fény, amelyet a XVII. kerületi általános iskola 6. c-s diákja követett el.
A Blikk birtokába került egy lista, amelyre azoknak a nevét írták fel, akik nap mint nap elszenvedték az erőszakos "Lacika" terrorját.
A szülők a listán azt állítják, az egyik sráctól az uzsonnapénzét vette el osztálytársa, sőt a gyerek fülbevalókat is hozott otthonról, de mivel nem aranyból voltak, a kis maffiózó visszaküldte. Két másik kisfiú mobil nélkül tért haza, miután elvették tőlük azokat.
Az osztályt rettegésben tartó cigánybűnözőről nagyapja "gondoskodik". Az öreg "roma" nemrégiben bent járt az iskolában is, amikor a köznevelésért felelős államtitkárság munkatársai megkezdték a vizsgálatot az üggyel kapcsolatban. Az államtitkárság válaszából kiderült, hogy az érintett osztályba járó gyerekek szülei közül a korábbi panaszáradat ellenére senki nem volt jelen, amikor az illetékesek ott jártak.
– A kerületi roma nemzetiségi önkormányzat elnökét értesítették kollégáim, de ő jelezte, hogy nem tud részt venni a vizsgálaton – közölte Fodor Gabriella, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kommunikációs munkatársa. Az ügyben nem sikerült bizonyítani a szülők állításait, ezért további vizsgálatokra van szükség.
(Blikk nyomán)
2. frissítés: olvasónk kiegészítése:
A XVII. kerületi "V. Lacika" családi neve Vajda László. Vajda György nevű unokatestvére is ebbe az iskolába jár.
A kerületi cigány önkormányzat vezetője pedig azért nem ér rá részt venni a vizsgálatban, mert ő ugyanennek a XVII. kerületet behálózó cigány családnak az egyik tagja: Vajda János. A cigány önkormányzat további tagjai Vajda Jánosné és ifj. Vajda János.