Mikor ismerhetjük meg a D-209-es ügynök egykori kollégája, a szintén III/II-es Martonyi János jelentéseit? – ezt az írásbeli kérdést intéztem a Jobbik képviselőjeként a miniszterelnökhöz, a parlament.hu oldalára feltöltve Martonyi Jánosnak a levéltár által hitelesített állambiztonsági nyilvántartó kartonját is - írja közleményében Novák Előd, a Jobbik alelnöke.
A nemzeti párt képviselője rávilágít: Orbán Viktor a válaszadási kötelezettségét Semjén Zsoltra hárította, aki pedig nem adott érdemi választ a kérdezett időpontra, szerinte a „méltatlan és alaptalan politikai támadások alól Martonyi János külügyminiszter urat már több alkalommal tisztázták. Ezt évekkel ezelőtt jogerős bírósági ítélet is kimondta.”
A Jobbik szerint elfogadhatatlan az a Fidesz által is fenntartott jogi szabályozás, mely alapján gyakorlatilag szinte senkiről sem lehet azt állítani, hogy ügynök, mert hiába áll rendelkezésre akár egy hitelesített 6-os karton, ami a történészek számára elég bizonyíték, de a törvény szerint nem. Ezzel párhuzamosan 2060-ig titkosították az állambiztonsági múlt jelentős részét, így a jogilag is elégséges bizonyítékok nem hozzáférhetőek.
Zoom
Martonyi hitelesített állambiztonsági nyilvántartó kartonja
Medgyessy Péter miniszterelnök D-209-es fedőnevű ügynökként végzett, korábbi tevékenysége a lelepleződés után a társadalom széles körében felháborodást váltott ki - mutat rá Novák. Martonyi János sajnos ugyanúgy III/II-es ügynökként szolgálta a szocializmust.
A „Magasdi”, majd „Marosvásárhelyi” fedőnéven dolgozni kezdő Martonyi 1968. január 5-én adta első jelentését a BM. III/II-es csoportfőnökség (kémelhárítás) 8. osztálya (közgazdasági, külkereskedelmi és idegenforgalmi elhárítás) igénye szerint - mutat rá a Jobbik alelnöke a bilderberges besúgó viselt dolgaira. 1969 januárjában informátorként már pénzjutalmat kapott. Jelentéseinek egy része már kiszivárgott, s megjelent a Kuruc.info hírportálon, de a ma még nem ismert, titkosított jelentései további meglepetéseket tartogathatnak.
A Jobbik nem csak a kormányban nem adna helyet egykori ügynököknek, de országgyűlési képviselőjelöltjei számára is kizáró ok az állambiztonsági múlt, és kormányra kerülése esetén a 2060-ig titkosított iratokat azonnal nyilvánosságra hozza - zárul a nemzeti párt közleménye.
(Kuruc.info)