Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának Vlagyimir Zsirinovszkij, a Liberális Demokrata Párt (LDPR) elnöke, az orosz duma alelnöke – idézi az MTI a TVP1 lengyelországi tévécsatornát.
A tévé híradása szerint – amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség is idézett – az orosz alsóház alelnökének erről szóló hivatalos levelét megkapta a lengyel, a magyar és a román külügyminisztérium is.
A politikus azt javasolja Varsónak, hogy követelje népszavazás kiírását öt nyugat-ukrajnai terület, a volhini, a lvivi, az ivano-frankivszki, a ternopili és a rivnei megye csatlakozásáról Lengyelországhoz.
Zsirinovszkij levelét megkapta állítólag Budapest és Bukarest is: szerinte Magyarországnak Kárpátaljára, míg Romániának Csernyivcire kellene igényt tartania. Ukrajna számára csak az ország középső része maradna, amely a lengyel tévé honlapján az ukrán zászló színeivel, kékkel és sárgával van feltüntetve.
Zoom
A TVP1 szerint a lengyel külügyminisztérium "furcsának" találta a levelet, a Bereghír.net szerint "fel is háborodtak", és "nagyon furcsának tartják az efféle bejelentéseket". Közölték, hogy Vlagyimir Zsirinovszkij "illedelmes" választ fog kapni felvetésére.
"Magyar" külügy: "ez abszurd", Ukrajna "területi egysége" mindenek felett
Az Index kereste a "magyar" külügyminisztériumot, hogy megkapták-e a levelet, és ha igen, mi az azzal kapcsolatos álláspontjuk. Kaleta Gábor, a külügyminisztérium szóvivője ekmondta: nem egy levélről van szó, hanem "egy körülbelül egyoldalas irományról", amit Zsirinovszkij a párt frakcióvezetőjeként küldött a moszkvai magyar nagykövetnek. Az írás egy része egyfajta történelmi áttekintés, ugyanakkor a felosztásról kiírandó népszavazásokra vonatkozó javaslatokat is tartalmaz.
"A magunk részéről ezt a felvetést mi abszurdnak tartjuk" – kommentálta Zsirinovszkij javaslatát a magyar külügyi szóvivő. Hozátette: ahogy azt számos alkalommal hangoztatták, a külügyminisztérium Ukrajna területi egységének fenntartását tartja kívánatosnak. Zsirinovszkij levelére nem kívánnak reagálni.
A LDPR nem érti, miért szivárogtatták ki a levelet
Az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) hétfőn cáfolta azt, hogy vezetője, Vlagyimir Zsirinovszkij Ukrajna felosztását javasolta Lengyelországnak, Magyarországnak és Romániának. Az LDPR sajtószolgálata szerint effajta felhívások nem voltak a levélben, és Zsirinovszkij csupán történelmi szemszögből ismertette véleményét az ukrán politikai válság okairól.
"Teljes képtelenség az, amiről a lengyelek beszélnek. A levélben nem volt semmilyen felhívás Ukrajna felosztására" – közölték a párt sajtószolgálatánál. Értetlenségüknek adtak hangot amiatt, hogy a pártelnök levele nyilvánosságra került.
Zsirinovszkij már korábban is javasolta Ukrajna felosztását. A parlamenti pulpitusnál azt hangoztatta, hogy Kijev sosem egyezik bele Ukrajna föderalizációjába, mert ez esetben "nem lesz mit irányítania". A TVP1 szerint Zsirinovszkij úgy fogalmazott, hogy mindig fiaskóval értek véget Ukrajna kísérletei az állam létrehozására. Azt mondta, hogy "Luck, Lemberg (Lviv) és Ternopil lengyel föld".
(Index - Bereghír nyomán)
Korábban írtuk: