A májusi európai parlamenti (EP-) választások után visszavonják majd azokat a bünetőintézkedéseket, amelyeket a krími válság miatt léptetett életbe Európa orosz tisztségviselők ellen - mondta Kovács Béla, magyar EP-képviselő szerdán Moszkvában az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva. Szerinte a március 16-i krími népszavazás teljes mértékben törvényesen zajlott.
A Jobbik EP-képviselője az EU-Oroszország parlamentközi energetikai munkacsoport társelnökeként tartózkodik az orosz fővárosban, hogy előkészítse a testület következő ülését.
Kovács Béla szerint az EP májusban megválasztott új vezetése nem fog újabb szankciós listákat készíteni, inkább feloldja majd a jelenlegieket. A jobbikos politikus helytelenítette az Oroszországgal szembeni lépéseket, mert a Krím félsziget Oroszországhoz csatolása szerinte a krími lakosság önrendelkezési jogát valósította meg.
Úgy vélte, hogy a március 16-i krími népszavazás teljes mértékben törvényesen zajlott. A magyar politikus megfigyelőként részt vett a referendumon, amelyen a hivatalos közlés szerint a résztvevők közel száz százaléka a félsziget és Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozásáról döntött.
Kovács Béla sajnálkozott amiatt, hogy az EU-Oroszország parlamentközi bizottság felfüggesztette tevékenységét, de közölte, az EU-orosz energetikai munkabizottság folytatja munkáját. Arról is beszélt, hogy "nagyon érdekeltek vagyunk abban, hogy Oroszország és Magyarország kapcsolatai sikeresek legyenek, nem csak az energetikai szférában, hanem minden más területen."
Az Európai Unió - az Egyesült Államokkal és a nemzetközi közösség többségével egyetemben - nem ismerte el a március 16-i krími népszavazást.
Moszkva azonban gyorsan lépett, múlt kedden Vlagyimir Putyin orosz államfő és a krími vezetés képviselői ünnepélyesen aláírták a megállapodást a függetlenségét kikiáltott Krími Köztársaság és Szevasztopol város Oroszországhoz csatlakozásáról, amelyet az orosz parlament két háza még azon a héten jóváhagyott.
Az EU válaszul két lépésben összesen 33 orosz állami- és kormányzati tisztviselő, parlamenti politikus és hatalomhoz közeli személy ellen hozott szankciókat. Az érintettek nem utazhatnak be az EU tagállamaiba, s a hatóságok befagyasztják ottani bankszámláikat.
(MTI nyomán)