Martonyi Jánosnak nyolc év elég volt a külügyminiszterségből, a harmadik Orbán-kormánynak már nem akar a tagja lenni. A bilderberges besúgó egy keddi konferencián nyíltan felelt a sajtó kérdéseire, Hende Csaba honvédelmi miniszter kitért a válaszadás elől.
„A külügyi szolgálatot a kormány leköszöntével befejezem” – fogalmazott hazánk egyik legkártékonyabb külügyminisztere.
A 70 éves Martonyi ezt azzal magyarázta, hogy a két Orbán-kormány tagjaként összesen nyolc évet töltött el ezen a poszton. Erről korábban többször is beszélt Orbán Viktorral, az elmúlt napokban azonban nem folytatott négyszemközti beszélgetést a kormányfővel – mondta.
Martonyi azt mondta, nem titok, hogy nem kívánja folytatni, szerinte ezt már lehetett tudni. A miniszter arra utalt, hogy már a ciklus közben is olyan találgatások is jelentek meg, hogy 2010-ben csak két évre vállalta el a posztot. Az elmúlt hetekben pedig több lap is arról írt, hogy a harmadik Orbán-kormánynak már nem szeretne a tagja lenni.
A külügyminiszter a NATO-csatlakozás 15. évfordulója miatt szervezett konferencián beszélt erről. A "Magyar" Atlanti Tanács által szervezett rendezvényen jelen volt Hende Csaba honvédelmi miniszter is.
A rendezvényről távozó Hendétől is megkérdezték, hogy az új kormány összetétele miatt egyeztetett-e már vele Orbán. A politikus erre reagálva általánosságban azt felelte: „rengetegszer beszélget a kormányfővel”, majd az autójához siettet. A már az autójában ülő politikustól megkérdezték, hogy elvállalná-e újra a honvédelmi miniszteri posztot, Hende erre megköszönte a lehetőséget, elköszönt, majd becsukta az autó ajtaját.
A konferencián elmondott beszédében a honvédelmi miniszter külön kitért arra, hogy sajnos nem tud sokáig maradni. „A hétvégén történt egy jelentéktelen esemény” – fogalmazott a választásokra utalva. Azt mondta, hogy a választások rengeteg elfoglaltsággal járnak, ezért elnézést kér, de beszéde után távoznia kell.
A vasárnapi választásokon győzelmet arató Orbán a hétfő délutáni sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy már aznap több jelenlegi miniszterével is egyeztetett a következő kormányának összetételéről. Részleteket azonban nem kívánt mondani, többször elismételte, hogy az ügyben egyelőre türelmet kér.
Az Origó információi szerint hétfőn Balog Zoltánnal és Navracsics Tiborral egyeztetett. Balog Zoltán nemzeti erőforrás miniszter várhatóan marad a posztján. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot irányító Navracsics Tibor pedig külügyminiszter lehet. Navracsicsot összefüggésbe hozzák az uniós biztosi poszttal is.
Orbán nyilvánosan egyelőre csak két miniszteréről mondta azt, hogy a következő ciklusban is számít a munkájukra. Még a választások előtt egy nyilvános rendezvényen azt mondta: Varga Mihály nemzetgazdasági és Pintér Sándor belügyminiszter munkájára továbbra is számít.
(Origó nyomán)