Egy érintett keresete alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság úgy döntött, hogy az államnak vissza kell fizetnie az általa a végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adót. A határozatot az Alkotmánybíróság keresetére alapozzák, amely még februárban döntött úgy, hogy a különadó nemzetközi szerződésekbe és az uniós jogba ütközik.
A pénteki bírósági döntésből a felperes ügyvédje szerint az is következik, hogy a végkielégítést sújtó különadót teljes egészében vissza kell fizetni, vagyis abból nem vonható le az általános szabályok szerinti adó sem – írja a Népszabadság.
Azoknak a volt állami alkalmazottak, akiktől az állam bevasalta a lelépési pénz majdnem teljes összegét, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell fordulniuk, hogy visszaigényeljék a pénzüket, automatikusan senki nem kapja vissza az adózott összeget. Az AB határozatának kihirdetésétől számított 180 napon belül kell az igényeket benyújtani; kamat nem kérhető, habár külön eljárásban azt is lehet kérni.
A felperes ügyvéd megjegyezte azt is, hogy a pénteki ítélet jogerős, de elvileg elképzelhető, hogy a NAV rendkívüli perorvoslatot kezdeményez a Kúriánál.
Jelenleg tizenöt olyan per van folyamatban a bíróságon, amely a végkielégítés-adót illeti.
(MTI)