Nemcsak a raboknak kell megfizetniük bűneikért, hanem az adófizetőknek is a gonosztevők rács mögött tartásáért. Bándy Kata vagy Szita Bence gyilkosainak eltartása milliárdokba kerül.
A köztudatban különböző számok repkednek arról, hogy mennyibe is kerül egy rab napi fogvatartása. Az interneten lehet olvasni 7,8 és 15 ezer forintos összegekről is, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint azonban egyik sem helyes adat. A pontos szám: 2200 forint. Ennyibe kerül az államnak egy fogvatartott napi villany-, melegvíz-, élelmiszer- és gyógyszerköltsége.
Egy kis szorzással-osztással könnyen kiszámítható, hogy a legkorábban negyven év múlva szabaduló Péntek Lászlóra ezek szerint 32 millió forintot fordít az állam. A magyar börtönökben jelenleg 275 személy – 264 férfi és 11 nő – tölti "életfogytiglani" büntetését.
Közöttük van aki harminc év múlva szabadulhat, 31 fő – közöttük egyetlen nőként a Szita Bence megöléséért elítélt Polcz Erika – tényleges életfogytiglani büntetésüket töltik.
Ha átlagosan harminc évvel átlagolunk, akkor a 275 személyre összesen 6,5 milliárd forintot fordít az állam a büntetés letöltéséig - írja a Bors.