Hegedűs Lorántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján európai elvárásnak minősítette a központosítást, az önkormányzatok körzetesítését, a települések önállóságának felszámolását.
Hozzátette: erre számtalan példa van egyebek mellett Portugáliában, Ausztriában vagy Romániában. A jobbikos politikus azt mondta, településvezetők országszerte tényként beszélnek az önálló önkormányzati hivatal létszámkorlátjának megemeléséről. Jelenleg legfeljebb 2000 lakos tartozhat egy ilyen hivatalhoz, a híresztelések szerint azonban 5 vagy akár 10 ezerre emelnék a számot - fejtette ki.
Az ellenzéki képviselő felidézte, hogy pártja az új önkormányzati törvény vitájában a 2000 fős korlát ellen is tiltakozott, mert álláspontjuk szerint a jegyzőségek, körjegyzőségek rendszere bevált, s régi hagyománya van Magyarországon.
Szerinte az önkormányzatok számának csökkentése beleillik a Fidesz településpolitikájába, mivel az elmúlt négy évben 38 százalékkal csökkent az önkormányzatok központi finanszírozása, elvették iskoláikat, kórházaikat, beszűkültek a települések helyi gazdaságfejlesztést támogató lehetőségei.
A rezsicsökkentéssel pedig az önkormányzati tulajdonú közműcégeket hozták nehéz helyzetbe - tette hozzá. Felvetette, hogy a kormány "Kádár János legjobb tanítványai mintájára" a '70-es évek körzetesítését akarja-e megvalósítani.
Hegedűs Lorántné kiemelte: a Jobbik erős önkormányzatokat szeretne, álláspontjuk szerint csak a települések önrendelkezésének visszaadása lehet a vidék megmentésének útja.
Kapjanak földet, intézményeket, hivatalt, normális nagyságrendű központi támogatást - sorolta, hozzátéve: az országgyűlési választáson pártja több mint 130 településen nyert, az önkormányzati voksoláson ezt a számot szeretnék erősíteni és helyben megvalósítani elképzeléseiket.
(MTI)