Újraválasztotta miniszterelnöknek az Országgyűlés szombaton Orbán Viktort. A Fidesz elnökét 130 igen szavazattal, 57 nem ellenében választotta ismét kormányfővé az Országgyűlés. Máris bejelentette, küzdeni fog a "szélsőségesek" ellen, vagyis azok ellen, akik ki akarnak lépni az unióból.
Zoom
Bár a most megalakítandó kormány kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik, mindig "a háromharmadot, vagyis minden magyart képvisel majd", minden magyar szolgálatára törekszik - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az újraválasztása után tartott szombati beszédében, az Országgyűlésben. A kormányfő, a Fidesz elnöke köszönetet mondott mindenkinek, aki részt vett az árprilis 6-ai országgyűlési választáson, függetlenül attól, melyik politikai erőre szavazott.
Ideje dolgozni, most folytatódjon a tettek és a cselekvés korszaka - mondta beszédében. A kormányfő úgy fogalmazott: a választáson kinyilvánított közakarat szerint jobb az ország számára a markáns és megkezdett irány mellett kitartani, semmint újra nyitni a korábbi vitákat. Mint mondta, a választók döntéséből a meddő viták lezárása iránti vágyat olvasta ki.
Zoom
A választási győzelem aránya meggyőző, ezért nincs értelme azon vitázni, hogy ki mennyi pénzt kap a pártok közül a választások után. A tömeget európai középnek tekinti, aki elítéli a "szélsőséges politikát". A következő négy évben határozottan, következetesen fel fog lépni a "szélsőségekkel szemben". Majd felsorolta, hogy ő mit tekint szélsőségnek:
- minden olyan politika, ami veszélyes a magyarokra,
- ha valaki a bűnözők jogait az áldozatok elé sorolja,
- az olyan gazdaságpolitikai javaslatokat, aminek nincs józan alapja,
- ha valaki azért akar pénzt elvenni a dolgozóktól, hogy olyanoknak adja, akik munkaképesek, de nem dolgoznak, azaz aki a munkanélküliséget akarja támogatni,
- ha valaki "valamiféle Európai Egyesült Államok oltárán" fel akarja áldozni a magyar érdekeket,
- akik ki akarnak lépni az unióból. Mert nekünk, magyaroknak a viharos idők után meg kellett tanulnunk: „aki nem ül a vacsoraasztalnál, ne lepődjön meg, ha az étlapon találja magát”. (Ezt a hasonlatot egy április 3-i beszédében, a Jobbikra vonatkoztatva kampánykörútja győri állomásán a kormányfő már ellőtte, de két nappal később Debrecenben is ugyanezt mondta.)
Frissítés: Vona: uniós kampánybeszéd volt az álforradalmár szereplése
Vona Gábor szerint Orbán Viktor csak szavakban forradalmár. Több jobbikos célkitűzést beépített beszédébe, a magyar föld védelméről mégis hallgatott.
(MTI - HVG nyomán)