Magyarország legkisebb önálló közigazgatású települése, Megyer nem szeretne Kishantos sorsára jutni, ezért példás összefogásnak lehetünk tanúi. A térség lakóinak összefogásával igyekeznek megvédeni a már elvetett búzát és repcét a külföldi befektetők betárcsázási szándékától (Börzsöny Energy Plantation KFT)
Zoom
A P&P Pannónia Populus Bt Gógánfai telephelyén már utasítást kaptak a traktorosok, hogy az eső elállását követően azonnal kezdjék meg a kijelölt táblák betárcsázását attól függetlenül, hogy a földhasználati jogok tisztázva lennének. Kiderült, hogy még jogerőre nem emelkedett, be nem jegyzett földhasználat alapján próbálnak birtokon belülre kerülni, úgy hogy ezek a területek még a mostani mezőgazdasági év kezdetén (azaz 2013. szeptemberében) szerződés alapján az érintett gazdák földhasználatában volt.
Zoom
A területek védelme érdekében a polgármester az önkormányzat tulajdonában lévő utakat a belvízi helyzetre tekintettel lezáratta, hiszen az útzár a jogszerű földhasználok mezőgazdasági tevékenységét nem gátolja, csak megakadályozza az esztelen betárcsázást, a megyeri lakosok pedig szabad idejükben saját eszközökkel és anyagokkal torlaszolják el az utakat, ezzel is kimutatva, hogy teljesen kizárták őket a hatóság engedélyezési eljárásábó, aminek az eredménye, hogy akaratuk és a helyi rendeletek ellenére energia-nyárfákkal akarják beültetni a község mezőgazdasági területét, a térség legértékesebb termőföldjét.
Zoom
Zoom
Forrás: a Megyer Pajta Facebook-oldala