A Jobbik hatósági eljárást sürget Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetőjének vagyongyarapodása miatt.
Novák Előd, a párt alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a kormánypárti politikus csütörtökön leadott vagyonnyilatkozatában új elemeket is feltüntetett, amelyeket nem a legutóbbi, januári nyilatkozat óta szerzett, hanem 1998-ban örökölt.
Rogán néhány hónappal ezelőtti vagyonnyilatkozatához képest ismét több dolog megváltozott. A politikus korábban bevallotta, hogy 2008-ban örökölt egy balatonlellei és egy szakonyfalui lakóházat, valamint egy 14 hektáros erdőt (igaz, a decemberi vagyonnyilatkozat alapján utóbbihoz 2088-ban jutott hozzá, de mindenki hibázhat).
Azóta eszébe juthatott, hogy negyedrészben övé egy másik, 120 négyzetméteres szakonyfalui lakóház és a hozzá tartozó 1133 négyzetméteres udvar is. Ezeket már 1998-ban megörökölte Rogán, ám legutóbbi vagyonnyilatkozatának elkészítésekor ez nem jutott eszébe.

Novák Előd pénteki sajtótájékoztatóján megjegyezte: az öröklés óra eltelt több mint 15 év, így jövedelemadó-mentes a szerzéskori és esetleges eladási ár pozitív különbözete. Azt mondta: felmerül, hogy Rogán Antal mást is örökölhetett, de már értékesítette vagy elajándékozta, s nem tudni, hogy a közterheket megfizette-e.
A jobbikos politikus szerint az új bevallásból az is kiderül, hogy a frakcióvezető az elmúlt 15 évben mulasztásos törvénysértésben volt, ami értékelése szerint nem maradhat következmények nélkül. Novák Előd közölte: azt várja a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy emelkedjen felül a kormányzathoz való kötődésén és indítson mindenre kiterjedő vagyonosodási vizsgálatot Rogán Antallal szemben.
Kitért arra is: az Országgyűlés kedden dönthet a Jobbik azon javaslatának tárgysorozatba vételéről, amely kötelező vagyongyarapodási vizsgálatot írna elő országgyűlési képviselők, kormánytagok és államtitkárok esetében, 24 évre visszamenőleg.
Rogán visszautasította, de nem cáfolta Novák Előd állításait
„Az elmúlt egy hónapban minden tulajdonomra vonatkozó tulajdoni lapot és helyszíni rajzot kikértem. Januári vagyonnyilatkozatomban összesítve jelent meg szakonyfalui örökségem (erdő- és szántóterületek). Korábbi vagyonnyilatkozatomban az örökhagyó végzés alapján használtam az adatokat, és nem vettem figyelembe, hogy édesanyám és testvérem is örökös. Most tételesen a nyilvánosság elé tártam a részleteket, amelyekből világosan kiderül: vagyoni helyzetemben változás nem történt. Sőt, a rám eső terület valójában kisebb, mint ahogy azt korábban feltüntettem" – olvasható Rogán Antal reakciójában.
Visszautasította, de nem cáfolta Rogán a leleplezését. Direkt zavarosan fogalmaz válaszközleményében, ám ha tételesen összevetjük a többször javított januári vagyonnyilatkozatában szereplő ingatlanokat a most beadottal, akkor az jön ki, hogy az eddigi 4512 nm erdő helyett immár 10 098 van a tulajdonában, emellett még 1300 nm szántó és 613 nm rét is. Persze nem két perc tételesen összehasonlítani a kettőt, ezért a Fidesz-hívők bizonyára hisznek majd neki - írja Novák Előd Facebook-oldalán.
(MTI - Alfahír - Fb nyomán)