Újra Hunvald György vezeti az erzsébetvárosi MSZP-t. A korábban másfél évre ítélt, de már szabadult politikusbűnözőt nagy többséggel választották kerületi vezetővé a helyi szocialisták.

Nemcsak újra aktív az MSZP-ben Hunvald György, de a VII. kerületi szocialisták fölényes többséggel elnökükké is választották – értesült két MSZP-s forrásból is a HVG.
A szocialista párt május 31-i választmánya úgy döntött, hogy az európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség és Mesterházy Attila pártelnök lemondása után teljes, felmenő rendszerű tisztújítást ír ki. Ennek jegyében választotta elnöknek Hunvaldot az erzsébetvárosi MSZP-s szervezet.
Másfél év, 21 milliós büntetés
Egy kerületi szocialista politikus a lapnak azt mondta, Hunvaldot kétharmados többséggel választották meg, egy fővárosi MSZP-s vezető pedig arról beszélt, hogy a politikus „fölényes győzelmet aratott” a párton belüli választáson. „Akármit is gondolunk a tevékenységéről, a helyi szervezetben rendkívül népszerű, ahogy a kerületi lakosok egy jelentős része is kedveli” – mondta a forrás.
Idén januárban Hunvald már megüzente a helyi lakosoknak, hogy vissza akar térni a közéletbe. A volt polgármester egy A5-ös méretű naptárat dobatott be minden postafiókba, alján arcképével és ezzel a szöveggel: "Erzsébetvárosi lakóként és lokálpatriótaként mindig fontos volt számomra ez a kerület és az itt élő emberek sorsa". Az Origó korábban arról számolt be, hogy a helyi szocialisták ők akarják indítani a polgármesteri választáson is, viszont a HVG most úgy értesült, hogy Hunvald a napokban jelezte, nem ragaszkodik a polgármester-jelöltséghez.

A kerület korábbi polgármesterét 2009 februárjában tartoztatták le, majd a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalásért és más bűncselekményekért 2009 novemberben emelt vádat. Hunvaldot és társait azzal gyanúsították, hogy a kerületben ingatlanpanamákkal, fiktív szerződésekkel és lakáskiutalásokkal százmilliós károkat okoztak a városrésznek. Őrizetbe vétele után több cikk is megjelent a sajtóban a polgármester mesés vagyonáról, drága autóiról.
A Fővárosi Törvényszék 2012 februárjában első fokon Hunvaldot másfél év szabadságvesztésre ítélte. Addigra már több évet töltött előzetes letartóztatásban. A törvényszék Hunvaldot pedig mintegy 21 millió forint megfizetésére is kötelezte.
A fellebbezések folytán a Szegedi Ítélőtáblára került ügyben másodfokon nem változtattak Hunvald büntetésén, ám a bűnösség tekintetében több részcselekménynél az első foktól eltérő álláspontra helyezkedtek, így a másodfokú döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre, hat vádlott ügyében harmadfokon a Kúrián folytatódik a per. Döntés július elején várható, a harmadfokú eljárás kedden kezdődött.
A vádlottak a több mint fél évtizede tartó eljárásban javarészt tagadták bűnösségüket. Az ügyészséggel kapcsolatban a védelem politikai elvárások miatt indult koncepciós eljárásról beszélt, de érveltek azzal is, hogy ami történt, legfeljebb erkölcsileg kifogásolható, a vádlottak csak azt tették, ami az önkormányzati szférában országszerte szokásos, ugyanígy járnak el a másik politikai oldalhoz tartozók is.
Beakasztott az országos vezetésnek
Hunvald soha nem lépett ki az MSZP-ből, nem is zárták ki, csak felfüggesztette a tagságát. Az egyik fővárosi MSZP-s vezető szerint nagyjából fél évvel ezelőtt aktivizálódott, mint a forrás hangsúlyozta, ehhez nem kellett semmilyen testületi döntés, az alapszabály szerint ezt Hunvald korlátozás nélkül megtehette.
Hunvald korábban is nehézségeket okozott az MSZP országos vezetésének. Letartoztatás után hosszan és eredménytelenül kérlelték, hogy mondjon le a fővárosi közgyűlésben szerzett mandátumáról. Mivel az MSZP-SZDSZ-koalíció egy fős többségben volt, Hunvald viszont nem járhatott be szavazni, 2009-ben hónapokig nem sikerült elfogadni Budapest költségvetését.
Nem Hunvald az egyetlen bíróságra került MSZP-s politikus, aki indulni akar a 2014-es önkormányzati választáson, a XI. kerületi Molnár Gyula szintén vissza szeretne térni a polgármesteri székbe.
(HVG nyomán)