Orbán Viktornak egy hete olyan rendészeti államtitkára van, aki Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre-újratemetésen elmondott beszéde alatt a BRFK III/II-es operatív tisztjeként éppen beépített ügynököktől várt jelentéseket az ott történtekről. Tasnádi László később az NBH-nál, az Információs Hivatalnál és az APEH Bűnügyi Igazgatóságánál dolgozott, de megfordult Pintér Sándor cégeinél is.
Zoom
Tasnádi László, a Belügyminisztérium államtitkára (b) átveszi kinevezési okmányait Áder János köztársasági elnöktől az államtitkári kinevezések ünnepélyes átadásán az Országház Vadásztermében 2014. június 12-én. A háttérben Orbán, Kövér és Balog
A ma megjelent HVG szerint Tasnádi László, a Belügyminisztérium nemrég kinevezett rendészeti államtitkára 1989-ben a BRFK állambiztonsági szervének operatív tisztje volt. A 61 éves Tasnádi László adatlapját az Indexnek is sikerült megtalálni az Állambiztonsági Szolgálati Történeti Levéltárának honlapján.
Az itt látható adatok szerint Tasnádi 1988-ban főhadnagyként a BRFK állambiztonsági szervének III/II-2. Osztály C alosztályának megbízott vezetője volt. 1989-ben már századosként vezette az osztályt.
Azt, hogy ez az osztály pontosan mivel foglalkozott, nem könnyű megállapítani. Az állambiztonsági szervezet országos felépítését megyei szinten és a rendőrségen is tükrözték, de a BRFK felépítése ettől valamelyest eltért.
A lényeg, hogy a BM-éhez hasonlóan a BRFK III/II-es osztálya is kémelhárítással foglalkozott. Az is tudható, hogy a C alosztály feladata elsősorban a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése és a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt.
Érdekes, hogy Tasnádi László neve az 1989-es Nagy Imre-temetés szervezésével kapcsolatban is felmerül. Az állambiztonság akkor szinte minden erejét bevetette a hatalmas tömeget vonzó esemény biztosítására.
Levéltári iratok szerint az újratemetés idején Tasnádi László egy Amur és egy Vera fedőnevű titkos megbízott (tmb.) kapcsolattartó operatív tisztje volt (a tmb.-k elvi meggyőződésből vettek részt a titkos együttműködésben, a kapcsolattartó operatív tisztek feladata a hálózati munka szervezése és az ügynökök irányítása volt.) Tasnádi a dokumentumok alapján az újratemetés idején telefonon tartotta a kapcsolatot az ügynökökkel.
Az újratemetésről nyilvánosságra került állambiztonsági jelentések egyébként szinte egytől egyig arról számoltak be, hogy a megemlékezés békés volt, az emberek méltóságteljesen emlékeztek meg a kivégzett miniszterelnökről. A temetésen dolgozó ügynökök közül legfeljebb annyit jegyeztek meg, hogy a tömeg lelkes tapssal üdvözölte azt a beszédet (Orbánét), ami a szovjet csapatok kivonásáról és a kommunista rezsim felszámolásáról szólt.
Zoom
Pintér, valamint Pogácsás Tibor önkormányzati területért felelős, Kontrát Károly parlamenti, Tasnádi László rendészeti területért felelős és Felkai László közigazgatási államtitkár az államtitkárok bemutatkozóján
Tasnádi későbbi pályája is érdekes. A rendszerváltás után a Nemzetbiztonsági Hivatal (belső elhárítás) alosztályvezetője, majd az Információs Hivatal (hírszerzés) osztályvezető helyettese lett. 1998-2000 között a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (a rendőrség belső elhárításának) helyettes vezetője volt, majd ő lett az APEH Bűnügyi Igazgatóságának vezetője. Innen ezért kellett mennie 2002-ben, mert az APEH elnökének engedélye nélkül adott tájékoztatást a bűnügyi igazgatóság munkájáról külső szervezeteknek, köztük a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.
Tasnádi később a Pintér Sándorhoz köthető cégeknél bukkant fel, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. vezérigazgatója volt és a Pajzs 07 Biztonságvédelmi Zrt. igazgatósági tagja. A 2010-es kormányváltás után ő lett Pintér Sándor kabinetfőnöke. Innen emelkedett most az államtitkári székbe.
Frissítés: A III/II-es államtitkár leváltását követeli a Jobbik
A rendészeti államtitkár napvilágra került III/II-es múltja miatt azt követeli a Jobbik, hogy Tasnádi Lászlót váltsa le a kormány. A párt szerint a kommunista önkényuralmi rendszert kiszolgáló, állambiztonsági múlttal rendelkező, exkommunista funkcionárius államtitkári megbízása a "rendszerváltás" sárba tiprása.
A Jobbik levélben fordult Áder Jánoshoz, hogy kiderüljön: az államfő tudott-e az általa kinevezett államtitkár III/II-es múltjáról? Medgyessy Péter miniszterelnök D-209-es fedőnevű ügynökként korábban végzett, III/II-es tevékenységének lelepleződése a társadalom széles körében felháborodást váltott ki, de Orbán Viktor nem tanult belőle: előző kormányainak is tagja volt egy III/II-es ügynök, és most is legalább egy államtitkár érintett. A Fidesz vélhetően az ilyen személyek miatt nem engedi nyilvánosságra hozni a 2060-ig titkosított mágnesszalagokat, melyek az állambiztonsági múlt döntő részét tartalmazzák - írja közleményében Novák Előd, a Jobbik alelnöke.
A Jobbik nem csak a kormányban nem adna helyet egykori ügynököknek, de még önkormányzati képviselőjelöltjei számára is kizáró ok az állambiztonsági múlt - zárul a nemzeti párt közleménye.
2. frissítés: Azt hazudta Tasnádi, hogy nem jelentett senkiről - nem mond le a Pintér-haver
Nem mond le frissen megszerzett posztjáról Tasnádi László rendészeti államtitkár, mert nincs miért - jelentette be pénteken a Belügyminisztériumban. Tasnádi azt hazudta, nem jelentett senkiről.
"60 éves vagyok, családom van, fiatalkoromban sportoltam, a hírekben megjelentek szerint a BRFK-ra kerülve kémelhárítással, majd terrorelhárítással foglalkoztam. Ezután hírszerzési tevékenységet végeztem, de senkiről nem jelentettem. Becsülettel végeztem a munkámat" - állította.
Arra a kérdésre, hogy nem volt-e kínos kémelhárítóként dolgozni, Tasnádi azt felelte, hogy "az is egy szakma". Mint mondta, amikor kinevezték, állambiztonsági múltja mindenki számára ismert volt.
Tasnádi a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatánál - amely a hivatásosok belső elhárítása - az APEH-dolgozók felügyeletét ellátó részleget vezette, majd amikor 2000-ben az APEH-hez került bűnügyi igazgatóként, adócsalásokkal foglalkozott - folytatta. Részt vett egyebek mellett a vecsési számlagyár felderítésében. Az APEH-nél 2002 decemberéig dolgozott. Hozzátette: nem érti, mi az újdonság abban, hogy ő hol dolgozott, mert korábban ez a sajtóban már megjelent.
A Heti Válaszban megfogalmazott állítással kapcsolatban azt mondta: Nagy Imre újratemetésével kapcsolatban nem volt feladata.
(Index - HVG nyomán)
3. frissítés: Tasnádi büszke állambiztonsági múltjára - Pintér és Orbán is tudott róla