A National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját a belügyminiszter betiltotta, valamint arra utasította a szervezőket, hogy azonnal álljanak le a szervezéssel és az országos rendőrfőkapitányt is megkérte arra, hogy rendeljen el beutazási és tartózkodási tilalmat a konferencia előadóival szemben. Még a TASZ szerint is elfogadhatatlan, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása. De a nagykoalíciós mutatvány hatására legalább az is világossá vált, hogy "Magyar"országon csak "kohnferenciázni" szabad.
Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy minden, rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg az amerikai székhelyű, "szélsőséges, fajvédő" National Policy Institute október 3. és 5. közötti, Budapestre tervezett konferenciáját, hétfőn pedig Pintér Sándor belügyminiszter kérte a konferencia szervezőit, hogy álljanak el a szervezéstől, valamint arra utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy a törvénysértő rendezvényt minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza meg.

Ők döntik el - látszólagos politikai ellenfeleikkel karöltve -, hogy mi a "szélsőséges"
A belügyminiszter azt is kérte a rendőrfőkapitánytól, hogy kezdeményezze a konferencia "közismerten rasszista nézeteket terjesztő" előadóival szemben a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését.
"A belügyminiszter a konferenciát  betiltja"
"Magyarország Alaptörvényének rendelkezései szerint a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának megsértésére, illetve a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának megsértésére" - olvasható a hamis egyenlőségdogma kötelező mantrája a Belügyminisztérium hétfői közleményében.
"A belügyminiszter – teljes összhangban a kormány és a magyarországi parlamenti pártok közzétett állásfoglalásaival – megállapította, hogy a nyíltan rasszista ideológiai alapokon álló szervezet tervezett konferenciájának előadói a fajelmélet hirdetői, véleménynyilvánításuk alaptörvényünkbe ütköző, ezért a konferenciát betiltja" - írják.
Újra megmutatta ószövetségi fizimiskáját a nagykoalíció
Az Európa jövője - geopolitikai kilátások, identitás és nacionalizmus címmel megrendezni kívánt konferenciára előadóként meghívót kapott többek között Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője is. A tanácskozáson felszólalna továbbá az NPI korábbi igazgatója, Jared Taylor amerikai ideológus, valamint Alekszander Dugin, a Lomonoszov Egyetem professzora, Putyin egyik ideológusa.
Navracsicsék már egy hete közölték, a kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy egy amerikai "szélsőséges fajvédő" szervezet orosz radikálisokkal együtt Magyarországon tartson konferenciát. A nívós rendezvény ellen fideszes haverjaikhoz hasonlóan már ajvékolt az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is és az MSZP is.
Még a TASZ szerint is sok
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a VS.hu-nak hétfőn azt nyilatkozta: a betiltásnak nincs jogalapja. A szervezet szerint a rendőrségnek csak akkor van hatásköre, ha egy rendezvényt közterületen kíván valaki megtartani. Ez ugyanis bejelentésköteles, és a rendőrség szigorú feltételek esetén megtilthatja a megtartását.
Zoom
Végre megtudja az intézet, hogy Magyarországon csak "kohnferenciát" lehet tartani
"Jelen esetben azonban egy konferenciáról van szó, amit magánterületen, egy bérelt konferencia-központban akarnak megtartani: így nem is kellett bejelenteni, és a rendőrségnek sincs joga azt megtiltani" – mondta a VS.hu-nak Hegyi Szabolcs, a szervezet Gyülekezési jog és Lelkiismereti szabadság programjának vezetője. Szerinte nem lehet előre azt állítani, hogy egy rendezvény mások jogait és szabadságát sértené, ha megrendeznék és azt is életszerűtlennek tartja, hogy a konferencia folyamán történne bűncselekmény, például uszítás.
A TASZ szerint egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy a kormány ízlésétől függjön egy rendezvény megtartása, szerintük tartalmi kérdések alapján nem lehet hatósági eszközökkel korlátozni a véleménynyilvánítási szabadságot. A fajvédő eszmék elleni küzdelemnek számos más eszköze is van - hívták fel a figyelmet. Hegyi Szabolcs szerint egy esetleges rendőrségi akció mindenképpen sértené a szabad szóláshoz való állampolgári jogot.
(HVG - VS - MTI nyomán)