Összesen egymilliárd forintot szán a kormány a szegedi zsinagóga felújítására, a "közvetlen életveszély elhárításához szükséges" 150 millió forint pedig akár egy héten belül folyósítható – ezt a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára jelentette be pénteken Szegeden. Latorcai Csaba szerint az "életveszély elhárításához szükséges" pénz már szeptembertől rendelkezésre áll, de magyarországi zsidó közösség szervezetei nem jelöltek meg ehhez kedvezményezettet.

A politikus azt is mondta: az életveszély-elhárításra az általánosnál kedvezőbb közbeszerzési szabályok vonatkoznak, így a rekonstrukciós munkák már egy hónapja elkezdődhettek volna. A helyettes államtitkár a Mazsihisz vezetésén belüli „súlyos válságnak” tulajdonítja, hogy eddig nem született meg a felújítás indulásához szükséges döntés.
A kormány felelősséget kíván vállalni a "közös örökségnek" tartott magyarországi zsinagógákért, ezért arra is nyitott, hogy a rekonstrukció állami beruházásként valósuljon meg – mondta Latorcai Csaba.

A helyettes államtitkár úgy fogalmazott, "a Mazsihiszen belül a vita jelen pillanatban arról folyik, hogy a holokauszt-emlékév keretében rendelkezésre álló állami támogatást a Mazsihisz vagy a hozzá tartozó taghitközség kapja meg". Hozzátette: így megállapítható, hogy "a gyakorlatban a holokauszt-emlékévvel kapcsolatos bojkott véget ért".
Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke közölte: a Zsidó Közösségi Kerekasztal szeptemberi ülésén vetette fel, hogy november közepén kénytelenek lesznek bezárni az épületet, ha a télig nem döntenek a szegedi zsinagóga felújításáról. Erre azonban nem lesz szükség – tette hozzá. Elmondta azt is: szerencsés lenne, ha rekonstrukciót a zsinagógát 32 éve kezelő alapítvány koordinálhatná, de elfogadhatónak tartaná, ha a kormányzati forrást közvetlenül a Mazsihisz kapja meg, majd utalja át a civil szervezetnek. Hozzátette: bízik benne, hogy a "közvetlen életveszély elhárításához szükséges" munkát még a tél előtt befejezik.
A 111 éves épület Európa negyedik legnagyobb zsinagógája. Teljes felújítása a számítások szerint 2-2,2 milliárd forintba kerülne.
(MTI nyomán)