Horn Gyulának a német és az európai újraegyesítésben játszott szerepét méltatta szerdán az Európai Parlamentben Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője és Németország belgiumi nagykövete a néhai miniszterelnökről elnevezett teremnél tartott megemlékezésen.
Szanyi szerint a berlini fal leomlásának megünneplése nem volna teljes a Horn Gyulára való emlékezés nélkül. Az EP-képviselő Hornt elkötelezett szocialistának, nemzetközileg is elismert, európai vízióval rendelkező hazafinak nevezte, aki tisztában volt azzal, hogy népe jövője a demokratikus Nyugathoz kötődik, a szabad európai nemzetek családjához.
A politikus szerint Horn Gyulában a vízió és a bátorság is megvolt, a történelmi pillanatban pedig nem habozott megtenni a döntő lépést, amikor rést ütött a vasfüggönyön, Magyarországon veszteglő keletnémetek ezrei számára nyitva utat a szabadság felé.
"A berlini fal nem magától omlott le, hanem bátor és szabadságszerető emberek tettei bontották le, akik között az egyik első maga Horn Gyula volt" - hangsúlyozta Szanyi Tibor.
A megemlékezésen Eckart Cuntz, Németország belgiumi nagykövete Magyarország és Németország szoros, néha sorsközösségszerű kötelékéről beszélt, felidézve a közösen vívott és elvesztett háborúkat, és a kommunizmus elleni levert lázadásokat egyaránt.
"Sem a németek, sem a magyarok nem fogadták el a diktatúrát, és szabadságot akartak" - hangoztatta a diplomata.
Cuntz kifejtette: november 9-én nem csak a berlini fal dőlt le, hanem jelképesen az Európát megosztó aknamezők és szögesdrót-kerítések is megszűntek, Németország pedig hálás Magyarországnak és a magyaroknak.
"A Német Szövetségi Köztársaság és minden német nevében szeretném őszinte hálámat kifejezni Magyarországnak, a magyar népnek és különösen Horn Gyulának" - hangsúlyozta a német nagykövet.
Ujhelyi István, a magyar szocialisták delegációvezetője nem sokkal korábban abban állapodott meg a német szociáldemokraták küldöttségének vezetőjével, Udo Bullmannal, hogy a jövőben is képviselni és őrizni fogják Európa huszonöt évvel ezelőtti újraegyesítésének üzenetét. Ujhelyi és Bullmann egy-egy pólót is átadott egymásnak, amelyen magyarul és németül az szerepel: soha többé. A magyar és a német küldöttség vezetője hangsúlyozta: soha többé nem fordulhat elő, hogy autokratikus rendszerek szétszakítsák a közös, európai értékközösséget.
(MTI)