Oláh Lajos „Rikárdó”, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője egy Gyurcsány-szintű hazugsággal támadt a Jobbikra, bár az is lehet, hogy csak a nemzetpolitikai műveletlensége vezetett oda, hogy közleményében egy valótlan és elfogadhatatlan gondolatot „idézett” Illyés Gyulától - írja közleményében Novák Előd, a Jobbik alelnöke. Alább a folytatás.
Az MTI honlapján is megtalálható közleményben ez áll: „A Demokratikus Koalíció mindenkit szeretne emlékeztetni Illyés Gyula szavaira, miszerint »az a magyar, aki annak vallja magát«.” Ilyen sekélyes és buta gondolata azonban nem volt Illyésnek, ez egy újabb, liberális közhely, hogy akár egy gazdasági menekültként Afrikából érkező illegális bevándorló is magyar, ha praktikusan annak vallja magát a határőröknek.
Zoom
Részlet Oláh Lajos "Rikárdó" Fb-oldaláról
Amivel Oláh keverhette az idézetét, az a széles körben Illyésnek tulajdonított, de valójában szintén nem általa megfogalmazott, eredeti formájában így szóló kijelentés: „Magyar az, akinek fáj Trianon – a többi csak állampolgár!” Ezt a gondolatot valójában Karinthy Frigyes a Levél kisfiamnak – Trianon emléknapjára című írásában vetette papírra. Trianon azonban nem fáj a DK-soknak, elég 2004. december 5-ére gondolnunk, vagy arra, hogy demonstratívan távol is maradtak MSZP-s képviselőtársaikkal együtt az Országgyűlés 2010-es Trianon-megemlékezésétől, egy évre rá pedig Bauer Tamás már ilyeneket írt: „Nem gondolom, hogy a trianoni békeszerződés aláírása sorstragédia lenne.” A DK későbbi alelnöke szerint nem Trianon fájó: „Igazából nem Trianon volt igazságtalan, hanem az asszimilációs politika”.
Illyés Gyulának voltak persze valóban általa írt, megszívlelendő gondolatai, például ez: „Amelyik ország évenkint több embert tesz sírba, mint bölcsőbe, az nem takarít a jövőre: föleszi a készet. Végül teljes önmagát.” Ez hazánk legnagyobb problémája, a katasztrofális demográfiai folyamat tekintetében még aktuálisabb, főleg ha a cigány szaporulatot nem számítjuk bele a magyarba, ami nem rasszizmus, sőt ők maguk alakítanak kisebbségi önkormányzatokat például az ukránokhoz, románokhoz hasonlóan, büszkén hirdetve, hogy ők sem magyarok. Az más kérdés, hogy a cigányok a többi kisebbségünkhöz képest képtelenek (volnának) egy saját államot fenntartani, de attól még saját identitásuk, elkülönülő szokásaik, sajátos életmódjuk van. Ezzel a népesedési katasztrófával kellene foglalkozzanak inkább az elmúlt napokban elhatárolódási versenyt hirdető pártok.