A Haza és Haladás Egyesületet, azaz végső soron az Együtt a Korszakváltók Pártját is támogatta a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progress (CAP) – ismerte el a MNO-nak Szigetvári Viktor, az Együtt ügyvezető társelnöke, aki azt viszont nem árulta el, hogy mennyi pénzt kaptak a CAP-tól 2013-ban.
Zoom
A Bajnai Gordon által alapított egyesületnek saját vállalása szerint tavaly júliusban kellett volna közzétennie az egymillió forint feletti támogatóinak névsorát, ennek azonban a mai napig nem tett eleget. Szigetvári Viktor állítása szerint ezt meg fogják tenni, de adatvédelmi okokból még folynak az egyeztetések az adományozókkal. Egyelőre tehát csak az tudható, hogy a Haza és Haladás Egyesületet mintegy 440 millió forinttal támogatták 2013-ban, az viszont sokat sejtető, hogy az ugyancsak a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Alapítványt lényegében a CAP működteti Amerikából. Az alapítványt ugyanis 115 millió forinttal támogatták 2013-ban, ebből 106 millió származott a Soros György-féle szervezettől, amely 2011-ben és 2012-ben mintegy 110 millió forintot adott Bajnaiéknak. A 2011-ben alapított Haza és Haladás Alapítvány szakpolitikai műhelyként tanulmányokkal kívánta befolyásolni a közhatalomra pályázó szervezetek gondolkodását.
Zoom
2012-re viszont Bajnaiék arra jutottak, hogy ez kevés, és szükségük van egy olyan szervezeti formára, amely maga is érvényt szerezhet az elgondolásaiknak. Ezért alapították meg az egyesületet, amely már anyagilag is támogathatta a kezdetben választói mozgalomként, később választói szövetségként működő, végül pedig párttá alakuló Együttet.
Eközben a Hír TV újabb kapcsolatra derített fényt az Együtt és a kormányellenes demonstrációk között. A párt országgyűlési képviselője, Szelényi Zsuzsa a csatornának elismerte, hogy tanácsadójának, Gulyás Józsefnek a felesége, Takács Flóra volt a január 2-i, Opera előtti tüntetés egyik bejelentője. Gulyás József – a nemzetbiztonsági bizottság egykori SZDSZ-es tagja – az áprilisi országgyűlési választáson az Együtt jelöltjeként került fel a baloldal közös listájára, felesége pedig annak a Millának volt a tagja, amely még korábban beolvadt a Bajnai-féle mozgalomba. Takács Flóra 19 éves kora óta ugyancsak az SZDSZ tagja volt, 2002-től 2009 júniusáig pedig a párt ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak az elnökségi tagja is.
Zoom
A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése elleni tüntetés főszervezője Vajda Zoltán, az Együtt XVI. kerületi önkormányzati képviselője volt. Az internetadó elleni, erőszakba torkolló tömegtüntetést pedig az MSZP-s Gurmai Zita fia, Gulyás Balázs koordinálta. Emlékezetes, az országgyűlési választáson kudarcosan szereplő Együtt már a választások utáni napokban bejelentette, hogy mivel nem tudtak parlamenti frakciót alakítani, a parlamenten kívüli eszközök használatával valósítanák meg a „korszakváltást” Magyarországon. Sőt, mint Szigetvári Viktor akkor kifejtette, tüntetések és népi elégedetlenségi mozgalom szervezésében gondolkodnak.
(MNO nyomán)
Kapcsolódó: