Ha valaki még nem jött volna rá, miért ellenzi Orbán Viktor az átmentett állambiztonsági múlt feltárását, az ügynökügyek törvényes rendezését, a vétkesek megnevezését, az áldozatoknak járó erkölcsi elégtételadást, azoknak egy újabb adalékkal szolgálunk.
Ha valakinek eddig még nem tűnt volna fel, miért előny ma a rehabilitált állambiztonsági múlt, miért védi Orbán Viktor a volt besúgókat, miért nevez ki állami és kormányzati pozíciókba volt hivatásos tiszteket, miért tünteti ki őket és garantálja békés nyugdíjas éveiket, az olvassa el lassan és tagoltan az alábbi tényeket, és gondolkodjon el róluk.
Orbán Viktor apósa, feleségének, Lévai Anikónak az édesapja, Lévai István állambiztonsági ügynök volt.

Lévai István: „Lenkei” ügynök
Lévai István 1922. augusztus 18-án született Szolnokon, anyja Deák Mária volt. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában fellelhető iratok (ÁBTL 3.1.1. B-77726) szerint 1955. augusztus 29-én szervezte be ügynöknek a mezőgazdasági elhárítás. A beszervezést a szolnoki S. Tóth Mihály államvédelmi hadnagy végezte terhelő adatok alapján. Lévai István a „Lenkei” fedőnevet kapta, és a mezőgazdaság területén, az úgynevezett „kulákvonalon” foglalkoztatták. Egy 1957-es értékelő megállapítás szerint „…az ellenforradalom előtti időszakban elég jó munkát végzett.”
Állambiztonsági nyilvántartó kartonja (6-os karton) szerint a 6 elemit végzett földműves, aki 8 katasztrális holdon gazdálkodott, maga is kuláknak számított szociális származása alapján. A hatalomhoz való viszonyát lojálisnak minősítették.
Zoom
Lévai István állambiztonsági nyilvántartó kartonja
Az Államvédelmi Hatóságot 1953. júliusában összevonták a Belügyminisztériummal, amelynek I. (államvédelmi) Főcsoportfőnökségén a VI. főosztály feladata volt a mezőgazdasági elhárítás a VI/1., budapesti és a VI/2., vidéki osztállyal. Amikor a forradalom után 1957-ben a BM II. (Politikai Nyomozó) Főosztályának 7. osztálya vette át a mezőgazdasági elhárítást, Szolnokon a megyei Rendőr-főkapitányság Politikai Nyomozó Osztályának VII. alosztálya ismét felvette a kapcsolatot Lévai István hálózati személlyel, a „Lenkei” fedőnevű ügynökkel.
G. Nagy Lajos rendőr nyomozó százados, alosztályvezető 1957. november 8-i jelentéséből kiderül, hogy megbeszélték a kapcsolattartást „Lenkeivel”, ő azonban elzárkózott a további munkától, arra hivatkozott, hogy idegileg nem bírja.
Zoom
Lévai ügynök „…elég jó munkát végzett”
„Megemlítette, hogy alig bírta ki októberben az eseményeket, félve mindenkor attól, hogy lelepleződik és szigorúan felelősségre fogják érte vonni. Megjegyezni kívánom azt, hogy nevezett személy az ellenforradalom előtti időszakban elég jó munkát végzett. Ezzel is próbáltam magunk mellé állítani, illetve meggyőzni, hogy a munkát vállalja továbbra is, de ennek ellenére sem volt hajlandó.”
Az alosztályvezető ezért javasolta Lévai István ügynök kizárását az állambiztonsági hálózatból. Az osztály vezetője, Szabó István r. őrnagy engedélyezte azt. Lévai István még aznap „Titoktartási Nyilatkozat”-ot írt saját kezűleg. Így szólt (helyesírási hibák nélkül):
„Nyilatkozat,
Lévai István, sz. 1922. aug. 18, Szolnok, anyám Deák Mária, lakom Szolnok, Rózsa utca 4/a. A mai napon köztem és a BM. ÁVH közötti kapcsolat megszakadt. A tudomásomra jutott módszereket a legnagyobb titokban tartom, a kapcsolatról senkinek semmilyen körülményben nem beszélek.
Szolnok, 1957. nov. 8-án.
Lévai István”
Zoom
„Lenkei” saját kézzel írt titoktartási nyilatkozata
1987. márciusában a Szolnok megyei III/III. osztály operatív érdekből ismét érdeklődik Lévai István iránt, betekint dossziéjába, s tanulmányozza őt, de azt állapítja meg, hogy már nem felel meg céljainak.
A „Lenkei” fedőnevű B-dossziét 1957. november 11-én zárták le, de csak 1958-ban került irattárba. Az ügynök jelentései nem ismertek, csak „elég jó munkája.”
Lévai István 1957. november 23-án megnősült, elvette Cseh Klárát (Szolnok, 1933. november 12, Pomázi Margit), az Állami Biztosító kisegítő dolgozóját. Leányuk, Lévai Anikó 1963. augusztus 15-én született Szolnokon, 1986-ban kötött házasságot Orbán Viktorral.

Lévainé Cseh Klára

Lévai Anikó

Az ifjú Orbán Viktor, az ügynök veje
Lévai István 2006-ban hunyt el. Nincs nyoma, hogy valamikor is feltárta volna állambiztonsági múltját, nyilvánosan bocsánatot kért volna azoktól, akik ellen „elég eredményes munkát végzett.”
Amikor 2011-ben Lévai Anikó műsorvezetésével film készült Szolnokról és a Tiszáról („Szerelmes földrajz”), ebben Lévai Istvánról is meleg szavakkal esett szó, a Magyar Nemzet tévékritikája egyebek között ezt írta:
„Lévai István életútját, egyéniségét igazából nem is azért érdemes a tévénézők sokaságának megismerni, mert Lévai Anikó édesapja volt, hanem mert egy vészesen fogyatkozó embertípust testesített meg. A függetlenségét mindenáron megőrző, szabadságára büszke ember típusát, aki kemény munkával, panaszos szó nélkül teremtette meg a családi lét – jólét! – alapjait…”
Kuruc.info
Kapcsolódó: