Magyarországi "holokauszt-túlélőt" is meghallgatnak az Oskar Gröning néven azonosított férfi perében Németországban. A vád szerint Gröning kezelte azoknak a csomagjait, akiket "a vonatról leszállítva azonnal gázkamrába küldtek" - és ez a zsidók szerint azt jelenti, hogy ő maga is felelős az álllítólagos halálukért.
Zoom
"Nem a büntetés, hanem az ítélet a fontos, és a per végére talán majd kiderül, hogy miért kellett hetven évnek eltelnie a felelősségre vonásig" – mondta Pusztai-Fahidi Éva auschwitzi "túlélő", aki úgynevezett mellékvádlóként és tanúként is részt vesz az egykori auschwitz-birkenaui munkatábor egyik utolsó élő őrének kedden Németországban kezdődő perében.
A 93 éves – a német sajtó által Oskar Gröning néven azonosított – vádlottat a Hamburg melletti Lüneburgban állítják bíróság elé. A képtelen vád szerint "bűnrészes legkevesebb 300 ezer ember meggyilkolásában". Az NSDAP önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként a táborba szállított emberek hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportjának. Az 1944. május 16. és július 11. között végzett tevékenységével kapcsolatban emeltek vádat ellene.
Részt vett a "magyar akcióban"
Abban az időszakban az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) zajlott Auschwitz-Birkenauban. A munkatáborba csaknem 140 vonatszerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót szállítottak.

A vádlott a tábor vasútállomásának peronján – a "rámpán" – teljesített szolgálatot, ahol "szétválogatták" a lágerbe deportált embereket. A zsidó mitológia szerint a vagonokból kihajtott foglyokat itt két csoportra osztották. Az egyikbe a kényszermunkára alkalmatlannak ítélt emberek kerültek, akiket "rögtön gázkamrába küldtek".
A vádlott az ő holmijukkal foglalkozott, és a vádhatóság szerint "tudta, hogy a tárgyak tulajdonosait a halálba küldik". A csomagokat eltakarította a rámpáról, hogy "a következő szerelvényen érkező foglyok ne sejthessék, mi következik". (Különben hagyták volna ott tornyosulni a csomagokat a világ végéig, a németek már csak ilyen rendetlenek - a szerk.) Ezután átkutatta a csomagokat és a bennük talált pénzt átadta az SS illetékeseinek.
Részt vesz "egy SS perében"
"A részvétel az eljárásban a lelki és a fizikai megterhelés, és a korom ellenére rettenetesen fontos" – mondta hétfőn telefonon Pusztai-Fahidi Éva, aki április 28-án tesz "tanúvallomást" a bíróság előtt. "Nem számítottam arra, hogy valaha is részt vehetek egy SS perében, aki ott, Auschwitz-Birkenauban volt alkalmazott. Azt, hogy ott 'dolgozott', nem is tudom kimondani" – tette hozzá a 90. életévében járó "túlélő", aki már kiutazott Magyarországról a németországi perre.
A vádlottnak "különleges feladata volt, minden egyes beérkező szerelvénynél ott állt a rámpán. Végignézte, ahogy elmegyek előtte. Még 49 embert tudok felsorolni a nagyobb családomból, aki elsétált az orra előtt, és nem élte túl a holokausztot" – mondta Pusztai-Fahidi Éva.
A hannoveri ügyészség által megvádolt férfi peréhez 62-en csatlakoztak mellékvádlóként, többnyire "holokauszt-túlélők" és "áldozatok" rokonai. Közülük 15-en szólalnak fel a bíróság előtt.
"Nem számítok arra, hogy (a vádlott) az érveink súlya alatt összeroppan, és azt mondja, hogy mea culpa, mea culpa (az én vétkem, az én vétkem)" – mondta Pusztai-Fahidi Éva.
"Nem az a fontos, hogy megbüntessék. Az a fontos, hogy a német igazságszolgáltatás mai képviselői, akik az unokáim korában vannak, kimondják, hogy bűnös volt, gyilkos volt" – hangsúlyozta.
Zoom
Frissítés: ő is "bevallotta a gázkamrákat", mint Höss, aki 2,5 millió elgázosítottról beszélt (a hivatalos számadat 1,1 millió)
Részletes vallomástétellel kezdődött kedden Németországban az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr pere.
A legkevesebb 300 ezer ember meggyilkolásában bűnrészességgel vádolt Oskar Gröning a lüneburgi tartományi bíróságon elmondta, hogy amikor a párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1942-ben Auschwitz-Birkenauba került, tudomást szerzett arról, hogy a táborban "a foglyok meggyilkolására szolgáló gázkamrák működnek".
Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy "erkölcsileg bűnrészes" a "haláltábor" működtetésében, és ezért bocsánatot kér, ügyének büntetőjogi vonatkozásait azonban a bíróságnak kell megítélnie.
(MTI nyomán)