"Holokauszttagadás" miatt indítottak büntetőeljárást egy 33 éves gyöngyösi férfi ellen, az ügyben a Gyöngyösi Járási Ügyészség két évre elhalasztotta a vádemelést, egyúttal elrendelte a "gyanúsított" pártfogói felügyeletét, továbbá arra kötelezte, hogy látogasson el a budapesti Holokauszt Emlékközpontba - tájékoztatta a Heves megyei főügyész kedden az MTI-t.

Variációk egy témára - kíváncsiak vagyunk, ezek közül melyik nyeri el a gondolatrendőrség tetszését
Szalóki Zoltán közleményében felidézte, hogy a 33 éves gyöngyösi férfi tavaly szeptemberben a "holokauszt megtörténtét kétségbe vonó, abból gúnyt űző" képet tett közzé az interneten: egy közösségi oldalon megosztott és ezzel mintegy négyezer ismerőse számára hozzáférhetővé tett egy montázst, amelyen az egykori birkenaui tábor bejáratának rajza volt látható. A kép egy közismert vidámpark logóját stilizálta, és azon egyebek mellett az "Auschwitzland, a világ legnagyobb mesetábora!" felirat szerepelt.


Emiatt a férfi ellen a "nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntett gyanúja miatt" - végül ügyészi intézkedést eredményező - büntetőeljárás indult. A Gyöngyösi Járási Ügyészség a nyomozás lefolytatása után két évre elhalasztotta a vádemelést a büntetlen előéletű gyanúsítottal szemben, egyúttal - pártfogó felügyeletének elrendelése mellett - "nevelő célzatú magatartási szabályokat" írt elő a férfinak. Kötelességévé tette, hogy a saját költségén látogasson el a budapesti Holokauszt Emlékközpontba, és az ott megtekintett kiállításról számoljon be pártfogójának, valamint olvasson el egy "a holokausztról szóló könyvet".

Ha a gyanúsított, aki "beismerte a cselekmény elkövetését", nem tartja be a határozatban előírt magatartási szabályokat, vagy nem tart rendszeres kapcsolatot pártfogó felügyelőjével, a "nemzetiszocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt" emelnek vádat ellene - rögzítette a főügyész.
(MTI nyomán)