Eddig csak a sebességmérő funkció működött élesben a rendőrség által megvásárolt szupertraffipaxokban, a napokban elkészült a készülék egyéb szabálytalanságok kiszűrésére alkalmas funkciókkal kibővített változata, amit fokozatosan vet be a rendőrség – értesült a HVG.
Nappal akár másfél kilométeres, éjszaka több száz méteres távolságból is képes kiszúrni a szabálytanakodó járműveket a tavasszal munkába állt, az ARH Informatikai Zrt. és az i-Cell Zrt. által kifejlesztett traffipax.
Zoom
Az Országos Rendőr-főkapitányság által 6 milliárd forintért megvásárolt, az út szélére vagy a rendőrautók „anyósülésére” helyezhető készülék nagy felbontású felvételeket készít. Ezek alapján mostanáig csak a sebességtúllépést mérték, illetve büntették, mostantól azonban fokozatosan munkába állnak az egyéb funkciókkal kiegészített típusok is. Ezek már rögzíteni tudják például a tilos jelzésen áthajtást, a záróvonal átlépését, a mobilozást vagy a buszsávban haladást. A készülék azt is jelzi, ha a forgalomból kivont, lejárt műszaki vizsgájú vagy körözés alatt álló jármű akadt horogra.
A videotechnika révén a műszer nem egy adott pillanatban, hanem folyamatosan méri az elhaladók sebességét, így satufékezéssel sem lehet kijátszani a traffipax „éberségét”.
Sebességmérésre alkalmas fix traffipaxokat év végéig 130 ponton helyeznek ki a pénzbehajtók az utakra. Nemrég ilyen került a Bécsi út–Bogdáni út, illetve a Bécsi út–Pomázi út kereszteződésébe.
(HVG nyomán)
Kapcsolódó: